Παρελθόν από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι από το απόγευμα της Παρασκευής ο Τζον Φαντ Σιπ ο οποίος ανακοίνωσε πως αποχωρεί ύστερα από 2,5 χρόνια στο τιμόνι της.
Ο Ολλανδός προπονητής τόνισε μέσω Instagram: «Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας τον Αύγουστο του 2019 και δώσαμε έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας και του σχήματος της ομάδας. Παρουσιάσαμε μία νεανική ομάδα με ταλαντούχους και ελπιδοφόρους παίκτες για το μέλλον της Εθνικής. Πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα ομαδικό πνεύμα που οι αθλητές και οι προπονητές αγκάλιασαν, με αποτέλεσμα να μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην προτεραιότητά μας: στην Εθνική και στο ποδόσφαιρο.
Δουλέψαμε σκληρά μαζί και αλλάξαμε την προπονητική διαδικασία και το στιλ παιχνιδιού που ξεκίνησε να έχει μία νέα ταυτότητα στην ομάδα μας. Σε αυτή την διαδικασία, πετύχαμε καλά, αλλά και λιγότερο καλά αποτελέσματα, όμως πάντα αυτά ήρθαν με βάση το όραμα μας και πως θέλαμε να παίξουμε και να εξελιχθούμε ως ομάδα.
Υπήρξαν συζητήσεις για να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, όμως η ΕΠΟ χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο για να αποφασίσει για το μέλλον που με έκανε να νιώσω ότι ήταν ώρα για μένα να προχωρήσω μπροστά. Στην τελική, το όραμα μας για το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό και δεν γίνεται να ευθυγραμμιστεί. Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το ταλέντο που βρήκα εδώ, όμως πρέπει να δίνονται ευκαιρίες και μονοπάτια στους Έλληνες ποδοσφαιριστές για να παίξουν και να εξελιχθούν.
Αυτό απαιτεί χρόνο, αλλά και περισσότερους παίκτες να αγωνίζονται στην Super League, ούτως ώστε οι μελλοντικοί προπονητές της Εθνικής να έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Τέλος πρέπει να πιστέψουμε σε μία διαδικασία και να μην παρεκκλίνουμε από αυτήν. Για να είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην επιτυχία, πρέπει όλοι να βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΠΟ για την ευκαιρία που μου έδωσε να προπονήσω την Εθνική ομάδα.
Ειδικές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη και τους παίκτες που έδωσαν τα πάντα και δημιούργησαν ένα φανταστικό σύνολο και ένα περιβάλλον υψηλής απόδοσης».
Τι είχε πει στην «Κ»
Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, ο Ολλανδός τεχνικός μέσα από την αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» είχε συμβουλεύσει τους φορείς της χώρας μας:
«Το όλο θέμα έχει να κάνει με το πώς θα προστατεύσεις το προϊόν σου. Δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες ομάδες και οι μεγάλες κατηγορίες. Υπάρχει και η Β΄ κατηγορία και η Γ΄ κατηγορία κ.ο.κ. Στο ολλανδικό πρωτάθλημα, τουλάχιστον 5-6 παίκτες κάθε ενδεκάδας είναι Ολλανδοί και κυρίως από τις ακαδημίες. Πάρα πολλά χρήματα πηγαίνουν εκεί για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των παικτών τους. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί το χρήμα δεν πάει στις ακαδημίες, αλλά στους ξένους παίκτες που δεν είναι πάντα του υψηλότερου επιπέδου. Είναι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα να θεσπιστούν νόμοι και κανόνες και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι και να δαπανηθούν χρήματα σε ακαδημίες, προπονητές, νέες διοργανώσεις».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ