Μία κούπα για δύο… Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα βρεθούν απόψε αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο άδειο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ΟΑΚΑ, θέλοντας ο καθένας για διαφορετικούς λόγους να φύγει από αυτό νικητής και τροπαιούχος.
Σε μια «τραυματισμένη» διοργάνωση, όπου έμοιαζε περισσότερο με τουρνουά, καθώς τελικά συμμετείχαν μόνο οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μέχρι την πηγή αποκλείοντας διαδοχικά τον Παναιτωλικό, τον Αρη και στον ημιτελικό τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ από την άλλη στη δική του διαδρομή ο «Δικέφαλος» ξεπέρασε τα εμπόδια της ΑΕΛ, της Λαμίας και της ΑΕΚ.
Οσον αφορά τη μεταξύ τους κόντρα, στα τέσσερα ματς που έχουν βρεθεί φέτος αντιμέτωποι, ο Ολυμπιακός μετρά δύο νίκες στο Φάληρο, ενώ μία νίκη του ΠΑΟΚ και μία ισοπαλία είναι τα αποτελέσματα στην Τούμπα.
Στο ραντεβού των δύο απόψε, δεν παίζεται μόνο ένας τίτλος. Μοιάζει και με ένα παιχνίδι αποδείξεων. Οι μεν «ερυθρόλευκοι» να δείξουν ότι και φέτος δεν είχαν αντίπαλο, ο δε «Δικέφαλος» (που τερμάτισε δεύτερος) να στείλει το μήνυμα ότι η διαφορά στη βαθμολογία είναι πλασματική. Βέβαια για τον ΠΑΟΚ η πίεση είναι μεγαλύτερη, καθώς αν ηττηθεί κλείνει δεύτερη σερί χρονιά χωρίς κάποιον τίτλο.
Είκοσι χρόνια πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να βρούμε το πότε αντάμωσαν για τελευταία φορά στον τελικό ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Ηταν τον Μάιο του 2001, όταν ακόμα πληρώναμε με δραχμές, πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης, ενώ πρόεδροι στους δύο συλλόγους ήταν ο Γιώργος Μπατατούδης και ο Σωκράτης Κόκκαλης αντιστοίχως. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση, ενώ ο Ολυμπιακός κατακτούσε το 5ο από τα επτά συνεχόμενα πρωταθλήματά του. Το παιχνίδι είχε γίνει στο «Νίκος Γκούμας» της ΑΕΚ, το οποίο δύο χρόνια μετά κατεδαφίστηκε και το τρόπαιο κατέληξε στον ΠΑΟΚ, καθώς επικράτησε με 4-2. 
Η αποψινή είναι η όγδοη φορά που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται αντιμέτωποι στον τελικό. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν λίγες με βάση τη δυναμική των δύο ομάδων. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν τη σεζόν 1950-1951. Ο τελικός είχε πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει με 4-0. Είκοσι χρόνια μετά οι δυο τους έπαιξαν στον τελικό του 1971 στο «Καραϊσκάκη», με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 3-1, ενώ δύο χρόνια αργότερα οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την κούπα νικώντας με 1-0, επίσης στο φαληρικό στάδιο. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ήταν αντίπαλοι και την επόμενη χρονιά (1974), στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον «Δικέφαλο» να πανηγυρίζει για πρώτη φορά απέναντι στους «ερυθρόλευκους», καθώς νίκησε με 4-3 στα πέναλτι (2-2 η κανονική διάρκεια). Ακολούθησαν ο τελικός της περιόδου 1980-81, με τον Ολυμπιακό να νικά με 3-1 στη Λεωφόρο, ενώ τη σεζόν 1991-92, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε διπλό τελικό. Το πρώτο ματς έληξε 1-1 στην Τούμπα, ενώ στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 και στέφθηκε κυπελλούχος.

Κώστας Κουκουλάς (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)