Θύμα απάτης έπεσε Βολιώτης ελεύθερος επαγγελματίας, από τον οποίο άγνωστος κατόρθωσε να αφαιρέσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό τμηματικά και μέσα σε μερικές ώρες το συνολικό ποσό των 18.800 ευρώ…
Η απάτη έλαβε χώρα προχθές το βράδυ, με τον απατεώνα να «σηκώνει» σταδιακά και μέχρι τα μεσάνυχτα όλα τα χρήματα που είχε στον λογαριασμό του ο 57χρονος Βολιώτης στην Τράπεζα. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λάμβανε μάλιστα συνεχώς μηνύματα από δύο άλλες τράπεζες, όπου ο απατεώνας «χάκερ» μετέφερε τα χρήματα του Βολιώτη, με τα οποία τον ευχαριστούσαν για την προτίμησή του… Όλα άρχισαν με μια αγγελία που ανάρτησε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στις ιστοσελίδες car.gr και ventora ο Βολιώτης, με την οποία διέθετε προς πώληση μία μεταχειρισμένη πόρτα αλουμινίου. Προχθές το βράδυ του τηλεφώνησε ένας άγνωστος, που δήλωσε ενδιαφερόμενος να αγοράσει την πόρτα και επειδή, όπως του είπε, βρισκόταν έξω από ΑΤΜ τράπεζας, του ζήτησε τον 16ψήφιο αριθμό που έχει η χρεωστική του κάρτα στο μπροστινό της μέρος. Ο Βολιώτης δεν υποψιάστηκε κάτι, καθώς δεν έδωσε, όπως υποστηρίζει, τον κωδικό (πιν) της κάρτας. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από άλλες δύο τράπεζες, πως μεταφέρονται σε δύο λογαριασμούς, ένας στη μία και ένας δεύτερος στην άλλη, χρήματα, 3.000 ευρώ κάθε φορά…
Παράλληλα ο απατεώνας φέρεται να επικοινώνησε με τον Βολιώτη και να του μίλησε πολλές φορές στη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας μεταφοράς των χρημάτων, προφανώς για να μην τον αφήσει να αντιδράσει και να επικοινωνήσει με την τράπεζά του, ώστε να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του. Όπως δήλωσε στη «Θ» ο 57χρονος, ανά 15 λεπτά σχεδόν του ερχόταν μήνυμα για μεταφορά χρημάτων στους δύο λογαριασμούς του απατεώνα… Ο «χάκερ» απατεώνας κατόρθωσε να εισέλθει στον λογαριασμό όψεως του Βολιώτη, όπου ωστόσο δεν έχει χρήματα και κατόπιν σε άλλον ταμιευτηρίου του θύματος, από όπου και «σήκωσε» τα 18.800 ευρώ. Προφανώς ο δράστης έφτιαξε προφίλ λογαριασμού ίδιο με του Βολιώτη και εισήλθε από τον ένα λογαριασμό στον άλλον. Στα τηλεφωνήματα που έκανε στον 57χρονο, του έλεγε συνεχώς ότι έγινε λάθος και ότι θα του επέστρεφε τα χρήματα… Ο Βολιώτης έκανε σχετικά καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου, ενώ η τράπεζά του διερευνά την υπόθεση, έτσι ώστε να καταθέσει κατόπιν μήνυση κατ’ αγνώστου για απάτη. Η Αστυνομία συμβουλεύει τα εξής για τις απάτες με πιστωτικές κάρτες: «Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση («phising») στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών), προκειμένου να επιτύχουν την παράνομη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς μελών τους ή να χρεώσουν τις πιστωτικές κάρτες πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές διάφορων προϊόντων.
Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται κυρίως ως ακολούθως: Είτε κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι «νομίζουν» ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους, είτε επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής, είτε οι ίδιοι οι πολίτες ως χρήστες του διαδικτύου δίνουν άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ), για λόγους π.χ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας, ειδάλλως ο λογαριασμός του θα κλείσει. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.

e-thessalia.gr