Μία 60χρονη Βουλγάρα, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στη συστηματική εξαπάτηση πολιτών με διάφορα τεχνάσματα, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.
Συνελήφθη στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο επιχείρησης της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, που σχημάτισε σε βάρος της δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κι απάτες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για απάτες στην πόλη των Ιωαννίνων, τα στοιχεία της 60χρονης ταυτοποιήθηκαν.
Η σύλληψή της έγινε στην πόλη των Ιωαννίνων, τη στιγμή που παραλάμβανε από εξώπορτα κατοικίας σακούλα με 500 ευρώ, που την είχε εναποθέσει 71χρονη, την οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τηλεφωνικά συνεργοί της συλληφθείσας, με απατηλές προφάσεις.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους και προσποιούμενοι:
- είτε τους γιατρούς και με το πρόσχημα ότι ένας στενός συγγενής τους (συνήθως παιδί τους), εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου, απαιτούσαν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση,
- είτε τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα, έχοντας αναλάβει το ρόλο του «εισπράκτορα», μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει τον ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, οι δράστες επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν.
Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες (συνήθως γυναίκα) προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι η 60χρονη εμπλέκεται σε άλλες εννέα απάτες που διαπράχθηκαν από 8 Αυγούστου έως και 9 Νοεμβρίου 2019.
Στο διάστημα αυτό:
Στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, απέσπασε από 72χρονη 5.000 ευρώ
Στη Λάρισα, απέσπασε από 66χρονη 15.000 ευρώ και χρυσαφικά
Στη Λαμία, απέσπασε από 81χρονη 1.500 ευρώ
Στα Ιωάννινα, απέσπασε από 79χρονη 15.000 ευρώ
Στην Καλαμάτα, απέσπασε από 81χρονη 52.000 ευρώ
Στη Λαμία, απέσπασε από 76χρονη 10.000 ευρώ
Στα Ιωάννινα, απέσπασε από 81χρονη 20.000 ευρώ
Στα Ιωάννινα, απέσπασε από 84χρονη 7.000 ευρώ
Στα Ιωάννινα, απέσπασε από 77χρονη 21.000 ευρώ.
Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τουλάχιστον άλλους 30 πολίτες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
Στην κατοχή της συλληφθείσας, καθώς και σε έρευνα που έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Ιωάννινα όπου διέμενε προσωρινά, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1.675 ευρώ, 127 λεβ, χρυσαφικά, χειρόγραφες σημειώσεις και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για εμπλοκή της και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.