Τοπικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο Δήμο Ζαγοράς, κατά τη διάρκεια του μπουρινιού χθες το απόγευμα, που χαρακτηρίστηκε από ισχυρό αέρα, για περίπου 15 λεπτά.
Ο Γιάννης Κράβαρης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ότι σε περιοχές του Δήμου έχει γίνει αρκετή ζημιά από τον αέρα στις καλλιέργειες μήλων και την Τρίτη αναμένεται να πάνε στην περιοχή εκτιμητές του ΕΛΓΑ.
Όπως ανέφερε, οι ζημιές αφορούν σε μήλα Γκαλά, η συγκομιδή των οποίων γίνεται αυτές τις μέρες, αλλά και στα κόκκινα μήλα, η συγκομιδή των οποίων θα πάει πιο πίσω φέτος, λόγω του καιρού.
Η παραγωγή φέτος, θα είναι αυξημένη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, γιατί πέρυσι ήταν μειωμένη λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ τα μήλα προορίζονται κυρίως για την εγχώρια αγορά, αλλά θα γίνουν και εξαγωγές, όπως κάθε χρόνο.
Αναφορικά με το εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή μήλων, ο κ. Κράβατης τόνισε ότι πέρυσι υπήρχε πρόβλημα, καθώς από φέτος οι εργάτες γης από την Αλβανία θα έρχονται συμπληρώνοντας μια υπεύθυνη δήλωση και λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Η διαχείριση του νερού
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, τόνισε ότι από τον καύσωνα που προηγήθηκε δεν έγιναν ιδιαίτερες ζημιές παρά μόνο κάποια μήλα «άρπαξαν», ενώ η παρατεταμένη ξηρασία ανάγκασε τους αγρότες να ποτίζουν, τη στιγμή που μειώθηκε το νερό στις πηγές.
Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του νερού, που είναι γενικό φαινόμενο, ο κ. Κράβαρης τόνισε ότι πρέπει να δούμε το θέμα πιο συλλογικά και να αντιμετωπιστεί και με τον Δήμο, γιατί έρχονται δύσκολα χρόνια, όσον αφορά στη διαχείριση του νερού.
Βοήθεια στους πυρόπληκτους
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς πήρε απόφαση να βοηθήσει τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας, έστειλε ένα αυτοκίνητο με ζωοτροφές την περασμένη εβδομάδα, ως μια συμβολική απλή χειρονομία αλληλεγγύης.
Όπως είπε ο πρόεδρος η κτηνοτροφία στην Εύβοια έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, έχουν χαθεί ζώα και η ζημιά είναι μεγάλη, όπως και στη μελισσοκομία.

magnesianews.gr