Με τις τωρινές τιμές συν μπόνους και μεταφορικά, τα χρήματα που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί στον κάμπο δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Οι μέσες αποδόσεις στον κάμπο της Λάρισας είναι μάλλον απογοητευτικές, αφού δεν ξεπερνούν τα 320-370 κιλά το στρέμμα.
Με μια εμπορική τιμή λοιπόν από 38 έως 44 λεπτά το κιλό που κινείται η αγορά αυτή την περίοδο, η πλειοψηφία, θα πρέπει να διαθέσει χρήματα και από την ειδική ενίσχυση (θα είναι φέτος γύρω στα 67 ευρώ), που θα καταβληθεί το νέο έτος για να καλύψει όλα τα κόστη.
Συνεπώς, όπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι περισσότεροι πάνε για 50 ευρώ το στρέμμα κέρδος, το οποίο κι αυτό προέρχεται από την επιδότηση, βάζοντας σε περιπέτειες την κυριαρχία του προϊόντος στον κάμπο.
Την ίδια ώρα σε 280.000 με 300.000 υπολογίζονται οι εκτάσεις με βαμβάκι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που επλήγησαν από το πέρασμα του Ιανού, ενώ σε 550.000 εκτιμά το ΥπΑΑΤ εν συνόλω στη χώρα τις εκτάσεις που επλήγησαν.
Πλέον οι αγρότες αναμένουν να τρέξει η προκαταβολή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις πρώτες πληροφορίες να συγκλίνουν ότι θα αγγίζει τα 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τους κτηνοτρόφους παίζει το σενάριο να εξοφληθούν εφάπαξ.

Aλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)