Λίγο πριν τις φυτεύσεις ντομάτας και υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν φέτος στην καλλιέργεια.
Όλα αυτά, παρά τις αυξημένες τιμές απορρόφησης του προϊόντος, που ανακοινώνουν οι μεταποιητικές.
Ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος σε σχέση με την φετινή χρονιά και τις φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας.
Όπως εξηγεί, όλα είναι ρευστά και αυτό έχει επίπτωση στην ψυχολογία, αλλά και στις τελικές... προθέσεις των παραγωγών.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, οι βασικοί προβληματισμοί των παραγωγών έχουν να κάνουν με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα που έχει εκτοξεύσει τα κόστη, αλλά και τις εισροές, όπως επίσης κανείς δε μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι με τις χρεώσεις για το πότισμα, τότε που έχει και ανάγκες το προϊόν.
Κατά τα φαινόμενα, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης υπάρχει μια μείωση στις προθέσεις καλλιέργειας των παραγωγών γύρω στο 30 με 32% σε σύγκριση με πέρσι.
Όπως εκτιμά συνεχίζοντας ο κ. Σουλιώτης, το κόστος πάει για αύξηση μέσα σε μια χρονιά της τάξης των 180 με 200 ευρώ στο στρέμμα, κάτι πραγματικά αδιανόητο για όλους, δεδομένου ότι υπάρχουν επίσης επιβαρύνσεις από τα καύσιμα, τις δαπάνες μεταφοράς κ.λπ.
Σημειωτέον ότι πέρσι στο νομό Λάρισας καλλιεργήθηκαν γύρω στα 18.000 στρέμματα, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή, ζήτημα θα ναι αν θα μπουν 13.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τις τιμές που έδωσαν τα εργοστάσια, αναφέρει ο κ. Σουλιώτης φαίνεται πως πάμε σε αύξηση γύρω στο 10% από πέρσι, ενώ υπάρχει επιλογή για εγγυημένη τιμή, η οποία μπορεί να προσαυξηθεί επιπλέον έως 8 ευρώ τον τόνο (για ποσοστό 50% της παραγωγής), ανάλογα τις συμφωνίες που θα κλειστούν μετέπειτα.

agrotypos.gr