Ψηλά παραμένουν οι τιμές στο σκληρό σιτάρι στο μέσον της σεζόν κι ενώ όσο περνάει ο καιρός φεύγουν τα εναπομείναντα αποθέματα στις τάξεις των παραγωγών, που έχουν τέτοια δυνατότητα.

Όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη ο γεωπόνος και πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, τα κόστη είναι εξαιρετικά ψηλά για τον αγρότη, ακόμα και στην καθημερινότητά του, όμως το θετικό είναι πως οι τιμές απορρόφησης για το σκληρό σιτάρι αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 50 λεπτά το κιλό.

Αν αναλογιστούμε, συμπληρώνει ο κ. Καλφούντζος, ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ξεστοκάρει όλοι οι παραγωγοί, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως τον Ιούνιο, τα αποθέματα θα είναι σχεδόν μηδενικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν υπογραφεί φέτος και συμβόλαια με παραγωγούς από μεγάλη εταιρεία με τιμή ασφαλείας τα 25 λεπτά, η οποία όμως θα ανεβεί κι άλλο, ενώ έτερη μεγάλη εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα συμβόλαια.

Σε σχέση με τα στρέμματα που έχουν μπει φέτος με σιτάρι βλέπει στην περιοχή του μια αύξηση ίσως και πάνω από 10%, σε σχέση με την περσινή σεζόν.

agrotypos.gr