Εποικοδομητική συνάντηση είχε στην Καρδίτσα αντιπροσωπεία της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και στελέχη του Γραφείου του, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα,
των κυβερνητικών Βουλευτών του Νομού κ. Γιώργο Κωτσό και κ. Ασημίνα Σκόνδρα, του αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιου, του προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. – Ν.Δ. κ. Λάμπρου Τσιούκη και αγροτών.
Την Ε.Ν.Α. εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Γραμματέας κ. Χρυσόστομος Νταντάμης, ο Ταμίας κ. Θανάσης Γκουσιάρης, ενώ το παρών έδωσε και το μέλος κ. Κώστας Σκορδάς.
Το KarditsaLive.Net ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Ε.Ν.Α. κ. Μαυρογιώργο ο οποίος και μας ενημέρωσε για την συζήτηση που έγινε στα Γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. – Ν.Δ. Καρδίτσας
Στην αρχή εκφράστηκε στον Υπουργό η ανάγκη δυναμικής στήριξης των νέων παιδιών της υπαίθρου για να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. ζήτησε να ενημερωθεί για σειρά ζητημάτων που απασχολούν όλους τους νέους αγρότες και προώθησε αιτήματά τους.
Ειδικότερα, ρώτησε τον κ. Βορίδη τι μέλλει γενέσθαι με το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία του ΥΠ.Α.Α.Τ. για χρηματοδότηση νέων δράσεων στην πρωτογενή παραγωγή.
Ο Υπουργός επισήμανε πως προχωράει η διαδικασία με γρήγορους ρυθμούς. Όπως ανέφερε, άρχισε η ενημέρωση των τραπεζών, ενώ το Υπουργείο έχει ήδη εγγυηθεί για τα 80 εκ. ευρώ, που με τη συμμετοχή των τραπεζών μπορεί να φτάσει και στα 400 εκ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει – πρόσθεσε ο κ. Βορίδης - ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια με μικρότερες απαιτήσεις από τις τράπεζες, μικρότερο επιτόκιο δανεισμού και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής τους.
Σε ερώτηση του κ. Μαυρογιώργου για τις καθυστερήσεις στην ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, η απάντηση του ήταν ότι διευθετείται σιγά σιγά το πρόβλημα, αλλά παρέπεμψε για περεταίρω και πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.
Δια του κ. Μαυρογιώργου η Ε.Ν.Α. μετέφερε στον Υπουργό το κοινό αίτημα όλου του αγροτικού κόσμου για τη θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» το οποίο – όπως τόνισε ο πρόεδρός της - θα συμβάλλει καθοριστικά στην δραστική μείωση του κόστους παραγωγής που σήμερα είναι σε μεγάλα ύψη και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τους αγρότες. Παράλληλα, αποτελεί και αντικίνητρο για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Την κατάθεση του αιτήματος συνόδευσε και μια νέα πρόταση δημιουργίας «κάρτας αγρότη» η οποία θα συνδέεται με τη δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Δηλαδή, ανάλογα με τη δηλούμενη καλλιέργεια να επιδοτείται ανά στρέμμα ο κάθε παραγωγός στην αγορά του πετρελαίου.
Στη συζήτηση με τον Υπουργό τέθηκε και το σοβαρό ζήτημα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Βορίδης είπε πως γνωρίζει καλά το ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε αρκετά περίπλοκο, αφού αφορά πάρα πολλούς φορείς (πολεοδομία, ανάρτηση δασικών χαρτών, Δήμους κ.α.) και κυρίως τις υφιστάμενες σταυλικές εγκαταστάσεις.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον κ. Βορίδη να υπογραμμίζει πως οι νέοι αγρότες είναι απολύτως απαραίτητοι για την επιτυχία του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάταση και ανάπτυξη της χώρας.
Από την πλευρά της η Ε.Ν.Α. ζήτησε από τον Υπουργό να γίνει μία νέα συνάντηση στο ΥΠ.Α.Α.Τ. προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της για το παρόν και το μέλλον των νέων αγροτών στη χώρα μας.

KarditsaLive.Net