Mειωμένη έως και 70% είναι φετινή παραγωγή στο κεράσι, στην περιοχή του Τυρνάβου, λόγω των παγετών του περασμένου Μαρτίου.
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν διαπιστώσει εκτεταμένες ζημιές στα κτήματα.
Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Χαλούλης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, που συσκευάζει και εμπορεύεται κεράσια της περιοχής.
Μιας περιοχής που όπως μας είπε ο ίδιος και ήδη διαπίστωσε και ο ΕΛΓΑ τις τελευταίες ημέρες, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Χαλούλη, υπάρχουν κτήματα με ζημιές της τάξης του 60 και 70%, ενώ ο ΕΛΓΑ που πέρασε τελευταία από μερικά κτήματα διαπίστωσε ζημιές 50% και τις επόμενες ημέρες θα δει και άλλα κτήματα με μεγαλύτερες ζημιές.
Σε σχέση με τη ζήτηση και τις τιμές, μας επεσήμανε ο πρόεδρος του εν λόγω Συνεταιρισμού, στην αρχή της συγκομιδής ήταν πολύ καλά τα πράγματα, αλλά τώρα έχει κάτσει λίγο και ο παραγωγός δεν προβλέπεται να πιάσει πλέον πάνω από 2-2,20 ευρώ το κιλό.
«Στα κεράσια υπάρχει μεγάλο έλλειμμα φέτος στην εγχώρια παραγωγή και θεωρώ ότι οι τιμές παραγωγού, θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο υψηλές.
Αν σκεφτεί κανείς ότι στη Φθιώτιδα η παραγωγή είναι μειωμένη έως και 80% και στον Τύρναβο έως 70%, εύκολα αντιλαμβάνεται πως έπρεπε να είναι η αγορά.
Ωστόσο έχει παρατηρηθεί φέτος το φαινόμενο μερικοί παραγωγοί να κόβουν άγουρο προϊόν υπό το φόβο ότι θα πάθουν ζημιές από βροχοπτώσεις, χαλάζια κ.λπ. που επίκεινται σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις», κατέληξε ο κ. Χαλούλης.

agrotypos.gr