Ολοκληρώνεται η συγκομιδή κάστανων με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλης Κρανιώτης, αντιδήμαρχος και καστανοπαραγωγός μας λέει ότι «η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και το τελευταίο χέρι γίνεται αυτές τις μέρες.
Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς υπάρχουν απώλειες παραγωγής λόγω του καύσωνα κατά την περίοδο της άνθησης αλλά και λόγω των βροχοπτώσεων. Το δεκαήμερο των βροχοπτώσεων ήταν καταστρεπτικό για την παραγωγή.
Οι καστανιές καλλιεργούνται κυρίως σε ορεινές περιοχές με επικλινή εδάφη με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να παρασυρθεί από το βρόχινο νερό.
Για να καταλάβετε η ποσότητα νερού αυτές τις μέρες ήταν ανάλογη με την ποσότητα βροχής που πέφτει μέσα σε δύο χρόνια. Η απώλεια παραγωγής κατά περιοχές ανέρχεται στο 70%. Αναφέρομαι στις περιοχές από τη Ζαγορά μέχρι και το Δέλτα του Πηνειού.
Έχει γίνει συνάντηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας όπου παρευρέθηκαν ο κ. Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των παραγωγών για τις καταστροφές και έχουν αποσταλεί στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων ώστε έως τα Χριστούγεννα να έχουν αποζημιωθεί οι καστανοπαραγωγοί. Οι τιμές εξαιτίας της έλλειψης είναι αυξημένες με τα πρώτης κατηγορίας κάστανα (έως 45 τεμάχια ανά κιλό) να πωλούνται στα 3,50 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό.
Τέλος ο κ. Κρανιώτης αναφέρθηκε στους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες της δενδρώδους καλλιέργειας. Όπως μας εξηγεί η σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) στην περιοχή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το οποίο έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα για τη βιολογική καταπολέμηση της τρίτης γενιάς του εντόμου, η οποία είναι και η πιο καταστρεπτική, με ωφέλιμους οργανισμούς την άνοιξη δηλαδή κατά την ερχόμενη βλαστική περίοδο. Το πρόγραμμα ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.
Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και λόγω της ασθένειας Μελάνωση. Πρόκειται για την πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της καστανιάς που οφείλεται στους μύκητες Phytophthora Cambivora (Perti) Buis και Phytophthora cinnamomi και προσβάλει κυρίως τις ρίζες ενώ επεκτείνεται και στον κορμό όπου δημιουργείται έλκος από όπου εκχέεται σκουρόχρωμος χυμός».

agrotypos.gr