Παιχνίδια εμπόρων για να πάρουν σε χαμηλές τιμές τα αχλάδια και απογοήτευση από την πλευρά των παραγωγών που φέτος είχαν μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος - διευθυντής στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από σήμερα Παρασκευή (5/8) ξεκινά η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλι», που είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας έχουν αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Οι μεγάλοι όγκοι παραγωγής θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Το προιόν αποθηκεύεται και διατίθεται στην αγορά έως και τον Μάρτιο περίπου του επόμενου έτους.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια και αναμένουμε σε γενικές γραμμές μια καλή παραγωγή. Είχαμε κάποιες χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά οι ζημιές δεν είχαν μεγάλο μέγεθος όπως είχε συμβεί πέρσι.

Όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή τους με μια μέση τιμή γύρω στο 1 ευρώ το κιλό που για τα σημερινά δεδομένα είναι μια χαμηλή τιμή. Υπάρχει μια ελαφρά αύξηση τιμής παραγωγού κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρσι αλλά το κόστος καλλιέργειας έχει εκτοξευτεί πάνω από 30%. Τη διαφορά δεν πρόκειται να την εισπράξπουν οι παραγωγοί γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν οι καταναλωτές να πληρώσουν σε αυτές τις τιμές».

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι γνωστό από την πλευρά των εμπόρων για την τιμή στα Κρυστάλλια. Όπως φαίνεται η αύξηση του κόστους δεν πρόκειται να περάσει στην τιμή παραγωγού. Οι έμποροι έρχονται και βλέπουν τα χαράφια αλλά κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους και δεν δίνουν τιμές. Στο παρελθόν από τον Ιούλιο ανακοίνωναν τιμή για τα αχλάδια. Υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά των παραγωγών που έχουν μια δύσκολη φετινή χρονιά λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας».

agrotypos.gr