Mπορεί να δόθηκε παράταση έως 7 Ιανουαρίου για την κατάθεση των παραστατικών χρήσης νερού, ωστόσο οι αγρότες του Θεσσαλικού κάµπου τρέµουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί προκειµένου αφενός να τακτοποιήσουν τις εκκρεµότητές τους όσοι δεν το έκαναν ακόµα και αφετέρου να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων από τη διοικητική µηχανή.
Σηµειωτέον ότι στη Θεσσαλία εκκρεµούν προς κατάθεση 2.500 αιτήσεις άδειας χρήσης νερού, από τις οποίες πάνω από τις 1.250 είναι από τη Λάρισα και περί τις 700 από την Καρδίτσα. Εν τω µεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σειρά εξέτασης βρίσκεται µόλις στο 200 για τη Λάρισα και στο 80 για την Καρδίτσα. Αυτό σηµαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο µήνες για να κλείσει η διαδικασία, ενώ ακούγεται ότι θα δοθεί νέα παράταση µε εντολή του υπουργού.
Κατά τα λοιπά, από το µέτωπο των πληρωµών, µε έµφαση στα Προγράµµατα, αλλά και εκκρεµότητες για όσους ξέµειναν από την εξόφληση της ενιαίας πριν τα Χριστούγεννα πιάνουν δουλειά τις πρώτες µέρες του νέου έτους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών.
Οι βασικές υποχρεώσεις απέναντι στους αγρότες θεωρούνται τακτοποιηµένες από τους αρµόδιους, οπότε προτεραιότητα τώρα έχει η επίλυση των θεµάτων εκείνων που άφησαν απλήρωτους τους δικαιούχους. Σχετικά µε το τσεκ, ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού και οι ενστάσεις για την τηλεπισκόπηση στο πρασίνισµα αναµένεται να διευθετηθούν µε διορθωτικές πιστώσεις, αρχής γενοµένης από τον Γενάρη. Ωστόσο ο µεγαλύτερος όγκος έχει να κάνει µε ζητήµατα που αφορούν τα προγράµµατα.
Πρώτον τα Βιολογικά, για τα οποία αναφέρεται ότι δροµολογείται µια ενδιάµεση πληρωµή για όσους δεν έλαβαν την προκαταβολή για διάφορους λόγους, ώστε να µην χρειαστεί να περιµένουν ως τον Ιούνιο, την εκκαθάριση. Για τον Φεβρουάριο αντίστοιχα, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, προγραµµατίζεται µια συµπληρωµατική πληρωµή και για τα νιτρικά, µετά και την παράταση που δόθηκε στην προσκόµιση των αδειών χρήσης νερού µέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά την εξισωτική, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν τρεις φάσεις πληρωµής µέχρι τον Ιούνιο, µε πρώτη και σηµαντικότερη προς διευθέτηση την εκκρεµότητα µε τον επανέλεγχο των 23.675 ΑΦΜ που δεσµεύτηκαν για το κριτήριο επιλεξιµότητας ως προς την ενεργό επαγγελµατική δραστηριότητα, σε σχέση µε τα στοιχεία των ενεργών συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, σε τροχιά πληρωµής µπαίνει και το Μέτρο  9 «Σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών στους τοµείς της γεωργίας και της δασοκοµίας», µε τους παραγωγούς να καλούνται µέχρι τις 17 Ιανουαρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την καταβολή της πρώτης δόσης. Σηµειώνεται ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα υποβολής µιας αίτησης πληρωµής για την α’ και β’ δόση. Για αίτηση που περιλαµβάνει µόνο την α’ δόση, η υποβολή της β’ δόσης θα οριστεί µε νέα απόφαση των αρµοδίων.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου και µετά, το βάρος θα δοθεί στην πληρωµή των συνδεδεµένων, συνολικού ποσού 344.153.000 ευρώ, µετά την έκδοση των αποφάσεων για το ύψος της ενίσχυσης ανά καθεστώς.
Ενστάσεις έως 17 Ιανουαρίου για ελέγχους τηλεπισκόπησης στην πράσινη ενίσχυση
Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί που εµπίπτουν σε δείγµα ελέγχου να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους κατά των αποτελεσµάτων για τους ελέγχους µέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της πράσινης ενίσχυσης.
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνεται γνωστό ότι η ειδική εφαρµογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσµάτων ελέγχων µέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Πράσινης Ενίσχυσης, θα λειτουργήσει έως 17/01/2020, µε σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόµενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων µείωσης λόγω ελέγχου. Η εν λόγω εφαρµογή είναι ήδη διαθέσιµη στα κατά τόπους ΚΥ∆.

Ελένη Δούσκα agronews.gr