Αυξημένη η ωοθεσία σε ορισμένες περιοχές, καλή η εικόνα των βαμβακοχώραφων, δεν λείπουν όμως και οι αγρότες που καταφεύγουν σε προληπτικούς ψεκασμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Άρη Λιούπη, που είναι υπεύθυνος για τις περιοχές Θεσσαλίας - Φθιώτιδας της εταιρείας FMC Ελλάς, η κατάσταση σε γενικές γραμμές στα βαμβακοχώραφα είναι καλή, αλλά δεν παύει τώρα το σκουλήκι να κάνει την παρουσία του ενοχλητική σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, υπάρχουν πληθυσμοί πράσινου σκουληκιού και γίνονται ψεκασμοί από τους παραγωγούς.
Ραγδαία αύξηση στους πληθυσμούς αυγών πράσινου σκουληκιού διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στην Ορεστιάδα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, στην περιοχή της Ορεστιάδας αυτές τις ημέρες παρατηρείται μεγάλη έξαρση στα αυγά του πράσινου σκουληκιού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πραγματοποιούν ψεκασμούς.
Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, αγγίζει το 100% στα περισσότερα βαμβακοχώραφα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Κουμπρίδη και την εικόνα που αποκομίζει από τα βαμβακοχώραφα έως σήμερα, οι αποδόσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα είναι χαμηλές, όταν με το καλό πραγματοποιηθεί η συγκομιδή, αφού ο καιρός δεν τους ευνόησε.
Μια από τις περιοχές όπου το πράσινο σκουλήκι δεν έχει κάνει έντονη την παρουσία του φέτος είναι ο νομός Μαγνησίας.
Όπως λοιπόν εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, η εικόνα από τις παγίδες τις δικές μας και των εταιρειών είναι καλή όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι, ενώ σε σχέση με το ρόδινο πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πτήσεις, αλλά η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία.
Σύμφωνα βέβαια με τον Θανάση Κούντρια, δεν λείπουν βαμβακοπαραγωγοί που έκαναν και κάνουν προληπτικές εφαρμογές, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Αναφορικά τώρα με την κατάσταση των βαμβακοχώραφων, οι καλλιέργειες εμφανίζουν πολύ καλή εικόνα, προοιωνίζουν καλές αποδόσεις και εάν η τιμή παραγωγού ανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε θα μιλάμε για μια θετική χρονιά για τους περισσότερους αγρότες.
Καλή είναι η κατάσταση σε σχέση με το πράσινο σκουλήκι στο νομό Σερρών, όπου όπως μας εξήγησε ο Στέργιος Λίτος από την Νιγρίτα, όπου οι αγρότες έκαναν ένα ράντισμα και τα πράγματα βαίνουν καλώς, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη και πέρσι. Καλή, τέλος, σύμφωνα με σχετικές αναφορές αγροτών στον ΑγροΤύπο είναι η κατάσταση και στο νομό Ημαθίας.

agrotypos.gr