Με καλή ποιότητα και ικανοποιητικές αποδόσεις ξεκίνησε ο αλωνισμός του κριθαριού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν όμως και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα στις οποίες λόγω των βροχοπτώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συγκομιδή.
Οι Συνεταιρισμοί κάνουν αγώνα να «τραβήξουν» την αγορά στα 17 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά του οι παραγωγοί λένε ότι κάτω από αυτό το όριο η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη.
Οι έμποροι παραλαμβάνουν με ανοικτές τιμές από τα χωράφια και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμή. Όσον αφορά το κριθάρι που πάει προς βυνοποίηση, τα συμβόλαια, τα οποία έχουν υπογράψει οι εταιρείες ζυθοποιίας με τους παραγωγούς, δίνουν τιμή στα 17,2 ευρώ το κιλό.
Για καλές αποδόσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «οι παραγωγές είναι καλές, οι αποδόσεις στα ποτιστικά φτάνουν στα 500 κιλά το στρέμμα και στα ξηρικά κυμαίνονται στα 300 – 400 κιλά. Εμείς συνεργαζόμαστε με εταιρεία ζυθοποιίας και δίνουμε το κριθάρι στα 17,2 ευρώ το κιλό.
Για το κριθάρι που πάει για ζωοτροφές, ακόμη οι έμποροι κρατάνε «κλειστά» τα χαρτιά τους και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμές».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών μας είπε τα εξής: «Η γενική εικόνα από περιοχές που τα κριθάρια δέχτηκαν νερό από βροχοπτώσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πολύ καλή.
Ο αλωνισμός συνεχίζεται στο φουλ και σε αυτές τις περιοχές οι αποδόσεις αναμένονται στα 500-550 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, οι αποδόσεις αυτές δεν αφορούν όλες τις εκμεταλλεύσεις.
Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ανοιχτές και από τους ιδιώτες, αλλά το θετικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Βόλου και η ΕΑΣ Τρικάλων απηύθυναν πρόσκληση στους παραγωγούς από όλη τη Θεσσαλίας να τους παραδώσουν προϊόν. Η τιμή 17-18 λεπτά στον παραγωγό κάτι αφήνει, αλλά με 15 λεπτά δεν υπάρχει κανένα κέρδος».

agrotypos.gr