Περί τους 336.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα λάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου και το ρεπορτάζ από την χθεσινή (24/02) σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, που εξήγειλε η κυβέρνηση.

Το συνολικό, διαθέσιμο ποσό θα ανέλθει μόλις σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική πίστωση θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο ή τους πρώτους μήνες του χειμώνα, δηλαδή πολύ καθυστερημένα.

Εκτός της επιστροφής, μένουν χιλιάδες ετερο-επαγγελματίες κι ενώ το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).

Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021. Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων εσόδων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο εκ μέρους των αγροτών που μετείχαν στην σύσκεψη, κ. Ρίζος Μαρούδας, μεσοσταθμικά η επιστροφή θα ανέλθει σε... 178 ευρώ ανά παραγωγό, οπότε μιλάμε για ένα φιλοδώρημα και όχι μέτρο στήριξης της παραγωγής.

Ο κ. Μαρούδας προανήγγειλε την σταδιακή αποχώρηση των αγροτών από το μπλόκο Νίκαιας, τονίζοντας πως υπολογίζει ότι το ανώτερο ύψος επιστροφής δεν θα ανέλθει σε επίπεδα άνω των 500 ευρώ.

Τέλος, ο ίδιος, αλλά και άλλοι παραγωγοί που μετείχαν στην σύσκεψη στάθηκαν ιδιαίτερα στις δηλώσεις Σταϊκούρα για τον πρωτογενή τομέα και την συμβολή του στο εθνικό ΑΕΠ, τις οποίες χαρακτηρίζουν τουλάχιστον απαξιωτικές για τον κόσμο της παραγωγής.

agrotypos.gr