Εδώ και τρεις περίπου ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή βάμβακος σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Η συγκομιδή τώρα αφορά κυρίως ξηρικά χωράφια και κάποιες πρώιμες ποικιλίες βάμβακος.
Όσον αφορά στις τιμές που είναι και το βασικό ζητούμενο για τους παραγωγούς φαίνεται πως θα «παίξουν» μεταξύ 38 και 42 λεπτών το κιλό, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, παρά το γεγονός μάλιστα ότι αναμένονται υψηλές ποιότητες και αποδόσεις σε όλες σχεδόν της περιοχές.
Τις ανησυχίες των παραγωγών επιτείνει το γεγονός ότι η διεθνής τιμή βάμβακος από την οποία και εξαρτάται η πρόσοδός τους σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει ξεπεράσει τα 62 σεντς ανά λίμπρα, αλλά και το γεγονός ότι αναμένεται μια πρόσθετη απώλεια στο εισόδημά τους λόγω μείωσης της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, η οποία όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα κρατηθεί πάνω από τα 65 ευρώ, δεδομένου ότι εσπάρησαν γύρω στα 2,9 εκ. στρέμματα το 2019.
«Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά σε συνδυασμό και με τη διεθνή συγκυρία, που δεν είναι ευνοϊκή εμπορικά για τον παραγωγό, τους κάνουν να ανησυχούν όσον αφορά στις τιμές.
Ταμείο θα γίνει το Νοέμβριο και τότε θα φανεί ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν όσοι αγρότες έχουν πάρει κεφάλαιο κίνησης από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, μην έχοντας άλλη εναλλακτική διέξοδο ρευστότητας», δήλωσε ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος από τη Λάρισα, όπου χθες έβρεξε αρκετά.

agrotypos.gr