Προβλήματα στη συγκομιδή εποχικών αγροτικών παραγωγών, όπως είναι αχλάδια, κυδώνια αλλά και τα μήλα αργότερα, γεωργικής παραγωγής αντιμετωπίζουν κυρίως οι αγρότες του Πηλίου εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Δεκάδες αλλοδαποί εποχικοί εργάτες αναχώρησαν μαζικά από τον Βόλο και τη Μαγνησία στις αρχές Μαρτίου, όμως δεν έχουν επιστρέψει μετά την άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας. Ανησυχία σε παραγωγούς του Πηλίου οι οποίοι κάθε χρόνο τους απασχολούσαν τέτοια περίοδος στη συγκομιδή κυδωνιών, νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων.
«Πρέπει να υπάρχει κάθε διευκόλυνση επανεισόδου στην Ελλάδα για όσα άτομα απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες και προέρχονται από χώρες όπως το Πακιστάν και το Ισλαμαμπάντ. Έχουν εγκλωβιστεί στις πατρίδες τους και ενώ θέλουν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην περιοχή μας, δεν μπορούν», υπογράμμιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παραγωγός από την περιοχή των Λεχωνίων, όπου καλλιεργούνται σημαντικές ποσότητες φρούτων και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες.
«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα», προσθέτει ο ίδιος παραγωγός.
Σημειώνει επίσης πως θα πρέπει το πλαίσιο για τον επαναπατρισμό των αλλοδαπών να είναι πιο εύκολο, ενώ επίσης προτείνει την παροχή κινήτρων σε νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια.
«Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να επεκταθεί η άδεια παραμονής, από 6 σε 12 μήνες, καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία», συμπληρώνει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμώντας πως αν προβλεφθεί η μετακίνηση εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, και αν διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, σίγουρα πολλοί παραγωγοί θα ανακουφιστούν.

Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)