Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις χαμηλές ως και μηδενικές εκτιμήσεις που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ για τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις το Φθινόπωρο 2021 και είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες παραγωγής στο Βαμβάκι, εξέφρασε σήμερα αντιπροσωπεία αγροτών από το Καστρί – Αγιάς στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε προηγηθεί αυτοψία από στελέχη του ΕΛΓΑ πέρυσι στο Καστρί και στα γύρω χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει ζημιά στο Βαμβάκι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών από την Αγιά, αλλά αυτή η ζημιά δεν αποτυπώθηκε στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Πολλοί παραγωγοί και χωράφια έχουν μηδενικές εκτιμήσεις και σε πολλά χωράφια το ποσοστό ζημιάς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει το 25% που σημαίνει ότι αποζημιώνονται για 8.8% απώλεια παραγωγής σύμφωνα με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά των διαμαρτυρόμενων αγροτών έγινε λόγος για κατάφωρη αδικία που έχει γίνει και δεν αποζημιώνονται για την απώλεια παραγωγής που είχαν.

Από την πλευρά της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας ζητά με ανακοίνωση της τα εξής:

Ø Να αρθεί η αδικία σε βάρος τους και να αποδοθούν τα πραγματικά ποσοστά ζημιάς από τις βροχοπτώσεις και να αποζημιωθεί η χαμένη παραγωγή.

Ø Να υπάρχει δέσμευση από τον ΕΛΓΑ πως οι ενστάσεις δεν θα είναι ένα ακόμη χαράτσι για να πληρώσουν επιπλέον χρήματα οι παραγωγοί αλλά ουσιαστικά θα ανατρέψουν τις μηδενικές εκτιμήσεις και θα αποζημιώσουν τους παραγωγούς για την απολεσθείσα παραγωγή.

Ø Να αλλάξει ο άδικος και αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται η παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

Ø Να δίνονται πιο έγκαιρα τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις και να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι εκτιμήσεις ώστε να γίνει πιο ορθολογικός και δίκαιος.

ertnews.gr