Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 2012 και το 2013, υπήρξε ένα επενδυτικό τόλμημα από 60 αγρότες της Καρδίτσας, που υλοποίησαν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εξελίξεις τους δικαίωσαν και σήμερα, έχοντας ομαλοποιηθεί σημαντικά η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της έγκυρης πληρωμής από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου μέχρι 500kW.
Για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απαιτούνται (μεταξύ άλλων και κατά εκτίμηση) ένα αγροτεμάχιο με ελάχιστο μέγεθος 8 στρέμματα,  το χωράφι αυτό να είναι κοντά σε διαθέσιμο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ και μετρητά για την συμμετοχή στην υλοποίηση περίπου 40.000 ευρώ κατά προσέγγιση.
Για το θέμα το KarditsaLive.Net μίλησε  με τον Καρδιτσιώτη Γενικό Γραμματέα  του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών  κ. Κώστα Γιωτάκο που μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγει ο σύλλογος, ήδη 200 περίπου Καρδιτσιώτες αγρότες έχουν υποβάλλει φακέλους ώστε να λάβουν τους όρους σύνδεσης, ενώ για άλλους τόσους είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής.
Το πρόβλημα που υφίσταται, υπογράμμισε,  είναι η συσσώρευση φακέλων στο περιφερειακό κατάστημα ΔΕΔΔΗΕ Λαμίας όπου υπάγεται ο νομός μας και η απάντηση στα αιτήματα πού υποβάλλονται, συνήθως έρχονται μετά από 7 ή 8 μήνες.
Προς το παρόν, και πάντα σύμφωνα με τον κ. Γιωτάκο, η έκταση που καλύπτεται με αγροτικά φωτοβολταϊκά σήμερα στην Καρδίτσα ανέρχεται περίπου σε 200 στρέμματα καθώς ο αριθμός των αγροτών που ασχολούνται πλέον με αυτά έχει φθάσει τους 70 τουλάχιστον.
Στους αρχικούς 60 έχουν προστεθεί φέτος, με την καινούργια νομοθεσία άλλοι 4-5 ενώ υπάρχει και ένας ανάλογος αριθμός που λειτουργεί με την μέθοδο της αυτοκατανάλωσης. Υπολογίζοντας ότι χρειάζονται περίπου 3 στρέμματα για κάθε φωτοβολταϊκο των 100 κιλοβάτ οδηγούμαστε στο συμπέρασμα της κάλυψης των 200 στρεμμάτων.
Ο δρόμος πάντως που διανύθηκε μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να λυθούν προβλήματα που παρουσιάστηκαν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γιωτάκος οι στρεβλώσεις τις οποίες είχαν να αντιπαλέψουν οι πρώτοι επενδυτές αγροτικού φωτοβολταϊκού ήταν πάρα πολλές. Η νομοθεσία ήταν έωλη σε πολλές περιπτώσεις, συνέχισε,  όμως μέσα από τη δημιουργία του συλλόγου το έτος 2013, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε όλες.
Αναφερόμενος σε αυτές είπε ότι η φορολογική εναρμόνιση του αγροτικού φωτοβολταϊκού με τα υπόλοιπα αγροτικά εισοδήματα, η απεμπλοκή των αγροτών από τα επιμελητήρια, η βιώσιμη προσαρμογή στα δεδομένα του 4254/2014 (μείωση τιμής πώλησης), ήταν μερικές από τις δεκάδες που βρέθηκαν στον δρόμο μας.
Τις ξεπεράσαμε όλες, πρόσθεσε, με την συμπαράσταση των 2.000 μελών μας ανά την Ελλάδα, ενώ το 2018 έγινε κατορθωτό να εντάξουμε και τους αγρότες στο net metering (αυτοκατανάλωση) και μάλιστα με επιδότηση 50% μέσω ξεχωριστού σχεδίου βελτίωσης χωρίς να εμπλέκεται σε αυτό η αγορά αγροτικών μηχανημάτων και παρελκόμενων.
Επίσης, κατέληξε,  τις τελευταίες ημέρες καταφέραμε με νομοθετική παρέμβαση να γίνει προσαύξηση τιμής 15% σε μέλη μας όπου λειτούργησε αλόγιστα ο νόμος 4254/2014, ενώ φυσικά η ένταξη των αγροτών στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας έγινε κατόπιν των παρεμβάσεων μας στην επιτροπή εμπορίου της Βουλής καθώς και στο υπουργείο ενέργειας.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημά μας για την τιμή και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες με την έγκαιρη πληρωμή τους, μας είπε ότι η τιμή είναι βιώσιμη και ικανοποιητικά και πως πλέον οι πληρωμές πραγματοποιούνται πολύ έγκαιρα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως κατά το παρελθόν υπήρξε περίοδος που η καθυστέρηση πληρωμών έφθασε μέχρι 9 μήνες αλλά τώρα η ροή τους είναι κανονική. Σ ‘ αυτό συντέλεσαν, πρόσθεσε, και οι ενέργειες που έκανε ο Σύνδεσμος, ακόμα και δικαστικές,  κατά του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ το 2018, που καθυστερούσε να καταβληθούν τα χρήματα.

KarditsaLive.Net