Στα 3,5 ευρώ το κιλό ανέρχεται φέτος η τιμή της λαγάνας και η οποία κινείται στα περσινά επίπεδα, καθώς στόχος των αρτοποιών είναι να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές και το γευστικό αυτό προϊόν να παραμείνει ένα από τα πιο ελκυστικά ως προς το κόστος είδη της Σαρακοστής.

Στα αρτοποιεία της γειτονιάς ήδη γίνονται οι προμήθειες των πρώτων υλών για την παρασκευή της λαχταριστής λαγάνας που θα κοσμεί τα οικογενειακά τραπέζια την Καθαρά Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών Βόλου κ. Κώστας Τσουράπας τόνισε πως «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις περυσινές και προπέρσινες τιμές στη λαγάνα. Έτσι φέτος η τιμή της θα κυμαίνεται γύρω στα 3,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το κόστος παραγωγής που έχει ο κάθε αρτοποιός. Αν βέβαια και η λαγάνα είναι γεμιστή, τότε μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω. Πριν μερικά χρόνια η τιμή της ήταν στα 2,80 ευρώ το κιλό».

«Η λαγάνα είναι ένα προϊόν το οποίο θέλει τέχνη, ιδιαίτερα υλικά και χρειάζεται κόπο. Δεν έχει καμία σχέση με το ψωμί. Πάντως η λαγάνα είναι το πιο φθηνό προϊόν στη Σαρακοστή» είπε ο κ. Τσουράπας.

Αναφερόμενος στις τιμές των ψωμιών και των άλλων αρτοποιημάτων είπε πως «βλέπουμε πολύ συχνά νέες τιμές στις πρώτες ύλες, αλλά και στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο αέριο. Κάποια στιγμή θα μπουν νέες αυξήσεις, αλλά προσπαθούμε να τις πάμε λίγο παραπίσω. Κάνουμε αγώνα για να απορροφήσουμε τις αυξήσεις.

Για παράδειγμα η τιμή στο μαλακό σιτάρι παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίσης έχουμε τα pos, όπου υπάρχει αύξηση στο κόστος λειτουργίας λόγω της προμήθειας. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει και δεν τον νοιάζει, αλλά οι αρτοποιοί έχουν ζημία που την απορροφούν και δεν θέλουν να την περάσουν στους καταναλωτές. Άλλωστε μετά την πανδημία ο καταναλωτής ακόμη και για μικροποσά χρησιμοποιεί την κάρτα».

Τα αρτοποιεία της γειτονιάς έχουν προετοιμαστεί και για τη διάθεση των νηστίσιμων γλυκών και άλλων αλμυρών εδεσμάτων που θα βρίσκονται από την Καθαρά Δευτέρα για όλη την περίοδο της Σαρακοστής. «Υπάρχουν είδη για όλα τα βαλάντια».

e-thessalia.gr