Στον παραδοσιακά «αρνητικό» Οκτώβριο είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα στο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά την πορεία της απασχόλησης, καθώς τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Σεπτέμβριο, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, έδειξαν μεν θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο προλήψεων – απολύσεων που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 26.238 νέων θέσεων εργασίας, κατέγραψαν δε παράλληλα μια υστέρηση ανάμεσα στο θετικό 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 και το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ετσι, σε μια χρονιά με υψηλή ανάπτυξη, αξιοσημείωτη αύξηση της τουριστικής κίνησης και εξίσου σημαντική μείωση της ανεργίας, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι σωρευτικά οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι κατά 21.394 λιγότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι αβεβαιότητες που δημιουργεί το υψηλό κόστος ενέργειας και ο συνεχιζόμενα υψηλός πληθωρισμός δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την πορεία της απασχόλησης. Κάτι που καταγράφηκε τον Αύγουστο, όχι όμως και τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει». Οπως δήλωσε ο υπουργός, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου καταρρίπτουν τους φόβους που υπήρχαν ότι θα παρουσιαζόταν επιβράδυνση. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι παρά τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αντέχει κι αυτό αποδεικνύεται από τις επενδύσεις οι οποίες έχουν αυξηθεί, από τις εξαγωγές που έχουν εκτοξευθεί, από την ανεργία η οποία συνεχίζει να μειώνεται, από την άνοδο του ΑΕΠ, αλλά και από την αύξηση των καταθέσεων.

Αναλυτικά, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι με αιχμή τις 68.921 νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν στην εκπαίδευση, το ισοζύγιο απασχόλησης ήταν θετικό κατά 26.238 νέες θέσεις εργασίας. Υπήρξε βέβαια παράλληλα απώλεια 39.021 θέσεων απασχόλησης στην εστίαση και άλλων 20.607 θέσεων στα τουριστικά καταλύματα, ως αποτέλεσμα της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου αλλά και της έναρξης επιδότησης της εποχικής απασχόλησης.Απασχόληση: 263.463 νέες θέσεις εργασίας το εννεάμηνο.

Να σημειωθεί ότι και το 2021 υπήρχαν αντίστοιχες απώλειες σε εστίαση και τουρισμό κατά 37.559 και 18.168 θέσεις αντίστοιχα. Ομως ο προβληματισμός για τον φετινό Σεπτέμβριο έρχεται ως συνέχεια του Αυγούστου, όταν και χάθηκαν συνολικά 23.091 θέσεις εργασίας, με στελέχη του υπουργείου Εργασίας να χαρακτηρίζουν τη μαζική κατάρρευση της απασχόλησης κατά τον συγκεκριμένο μήνα «μαύρη τρύπα». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο οι περισσότερες χαμένες θέσεις προήλθαν από τους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού, την ίδια στιγμή που οι εργοδότες διαμαρτύρονταν πως δεν βρίσκουν εργαζομένους για να καλύψουν τις (αυξημένες σε σχέση με το 2021) ανάγκες τους.

Οπως επισημαίνουν μιλώντας στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το γεγονός οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στους κόλπους κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, ελέω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και των συνεπειών της κρίσης στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Υπό παρακολούθηση είναι από το υπουργείο Εργασίας και το γεγονός ότι κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η θετική πορεία της αγοράς εργασίας με τις 263.463 νέες θέσεις εργασίας υπολείπεται κατά 21.394 θέσεις των 284.857 νέων θέσεων εργασίας που είχαν καταγραφεί το 2021.

Ρούλα Σαλούρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)