Η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι κομμένη στα… δυο! Η Θεσσαλία, ο μεγαλύτερος κάμπος της χώρας μας έχει καταστραφεί. «Ο δρόμος Αγιά – Λάρισα είναι κλειστός από το Σάββατο 9/9, η Εθνική Οδός είναι κλειστή, πρόσβαση έχουμε μόνο από την πλευρά της Θεσσαλονίκης» δηλώνει με απόγνωση ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Αγιάς Νίκος Ντάγκας.

«Ο Δήμος Αγιάς ανακοινώνει ότι, για την άμεση ανακούφιση και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν πληγεί οι κατοικίες τους από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, η διαδικασία για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής, καθώς και για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, θα υλοποιηθεί κεντρικά και αυτοματοποιημένα, με τις δηλώσεις να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς Λάρισας σχετικά με τις καταστροφές που έχει υποστεί και αυτή η περιοχή από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel.

«Αρχίζουμε και έχουμε ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τουλάχιστον εδώ και δυο ημέρες» δηλώνει με απόγνωση ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Αγιάς Νίκος Ντάγκας εξηγώντας πως η περιοχή του Δήμου Αγιάς που αποτελείται από 22 χωριά είναι αποκλεισμένη εδώ και έξι (6) μέρες.

Όπως επισημαίνεται η Εθνική Οδός, η κατάσταση της οποίας είναι βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, παραμένει κλειστή. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση από την Αγιά και τα χωριά του Δήμου γίνεται μόνο προς την πλευρά της Θεσσαλονίκης, δηλαδή μέσω της παραλιακής ζώνης Αγιόκαμπος – Στόμιο – Ομόλιο, μια απόσταση περίπου 40 χλμ., και στη συνέχεια γέφυρα Ραψάνης, Πλαταμώνας, Εθνική οδός.

Αγώνας να κρατηθούν ανοιχτά Ομόλιο και Αλεξανδρινή

Ομόλιο και Αλεξανδρινή είναι δυο χωριά-οικισμοί που αποτελούν ουσιαστικά την αφετηρία για την παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς, ερχόμενος κανείς από τη Θεσσαλονίκη και με ευκολότερη πρόσβαση από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, μετά τη Ραψάνη, και πριν την Κοιλάδα των Τεμπών.

Η Αλεξανδρινή όπως μας ενημερώνει ο κ. Ντάγκας, έχει ήδη εκκενωθεί από τουλάχιστον 70-80 κατοίκους. Εγκλωβισμένα χωριά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν, «κάνουμε αγώνα να μην αποκλειστεί το Ομόλιο, που είναι και η μόνη πρόσβαση από το Δήμο μας» υπογραμμίζει.

Καταστράφηκε η καλλιέργεια στο 100%

Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει βιώσει την απόλυτη καταστροφή στο πέρασμα του Daniel, οι καλλιέργειες στην περιοχή της Αγιάς και κυρίως στα χωριά Δήμητρα, Πλασιά, Αμυγδαλή επηρεάζονται άμεσα ενώ καλαμπόκια, ηλιοτρόπια, ακτινίδια που καλλιεργούνται από την πλευρά του Πηνειού ποταμού έχουν υποστεί ολική καταστροφή, στο 100%.

Τουρίστες μένουν, τουρίστες φεύγουν

Η καταστροφική κακοκαιρία που ακούει στο όνομα Daniel ήρθε σε μια στιγμή που οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας ήταν γεμάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός τουριστών, που τη δεδομένη στιγμή, δεν έχει υπάρξει καταγραφή, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που πρόλαβαν ή κατάφεραν να εγκαταλείψουν.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Αγιάς Νίκος Ντάγκας, ήταν αρκετοί οι τουρίστες που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, η παραλιακή ζώνη της οποίας κατακλύζεται κάθε χρόνο από επισκέπτες Έλληνες και ξένους.

Στο Μεταξοχώρι, το οποίο απέχει περίπου 2 χλμ. από την Αγιά, καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον Θόδωρο Σουλιώτη, ο οποίος διατηρεί εδώ και χρόνια ξενώνα στο γραφικό χωριό.

Όπως μας εξηγεί, μια απόσταση 15 – 20 χλμ. μεταξύ Αγιάς – Λάρισας είναι αποκλεισμένη, λόγω πλημμυρών. Η μόνη πρόσβαση είναι μέσω της παραλιακής ζώνης, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. «Αύριο, 14/9, φεύγει και ο τελευταίος επισκέπτης μας, ο οποίος θα πάει Αθήνα, μέσω Εγνατίας Οδού» δηλώνει ο κ. Σουλιώτης.

Μεταξοχώρι – Λάρισα σε… 6 ώρες

Ο κ. Σουλιώτης μιλώντας στο GRTimes.gr εξηγεί ότι μια απόσταση μεταξύ Μεταξοχωρίου – Λάρισας που είναι, υπό κανονικές συνθήκες, 25 λεπτά οδικώς, τώρα απαιτούνται… έξι (6) ώρες!

«Άλλοι έφυγαν, δεν ξέρω αν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους, άλλοι παρέμειναν. Είχαμε ακυρώσεις γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση, αλλά και από την άλλη, είμασταν γεμάτοι από ανθρώπους από τη γύρω περιοχή, που δεν μπορούσαν να φύγουν» δηλώνει ο επιχειρηματίας και ξενοδόχος Θόδωρος Σουλιώτης. Σχετικά με τις επόμενες μέρες όπως υπογραμμίζει «αν ανοίξει ο δρόμος θα έχουμε κόσμο, διαφορετικά θα είμαστε κλειστά.»

Ο Δήμος Αγιάς

Ο Δήμος Αγιάς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Π.Ε. Λάρισας και περιλαμβάνει τους πρώην καποδιστριακούς δήμους Αγιάς, Μελιβοίας, Ευρυμενών και Λακέρειας. Είναι ο παραλιακός δήμος της Π.Ε. Λάρισας με ακτογραμμή 36 χλμ., από το Στόμιο έως τον Ρακοπόταμο. Εντός των ορίων του Δήμου Αγιάς ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Πηνειού σχηματίζεται στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, ο οποίος από τις τελευταίες πλημμύρες μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών, έχει φτάσει τα 18 μ.!

Nτέπυ Χιωτοπούλου (grtimes.gr)