«Κύμα» απογοήτευσης στον ξενοδοχειακό κλάδο προκάλεσαν οι δύο απανωτές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία το περασμένο φθινόπωρο. Μεγάλη χαμένη ήταν η Μαγνησία, όπου βρίσκονται τα μισά ξενοδοχεία της Θεσσαλίας και μαζί με τις Σποράδες συγκεντρώνει το 75% του ξενοδοχειακού δυναμικού της Περιφέρειας. Αυτό που επιζητούν τώρα οι άνθρωποι του τουρισμού, είναι να γίνει μία δυναμική επανεκκίνηση.
Με τα πιο ζοφερά χρώματα καταγράφει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) τα αποτελέσματα των δύο πλημμυρών που «χτύπησαν» τη Θεσσαλία. Η έρευνα διενεργήθηκε από 2 έως 13 Οκτωβρίου 2023 στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλίας – μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι χαρακτηριστικά: Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Μαγνησίας ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές πανθεσσαλικά. Το 1/4 των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας δεν επρόκειτο να ανοίξει ξανά μέχρι το τέλος του 2023, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι ξενοδοχεία της Μαγνησίας. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2023 ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις, με το 89% αυτών να αφορά σε ξενοδοχεία της Μαγνησίας. Επιπλέον, 40% των ξενοδοχείων είχε ακυρώσεις εκδηλώσεων και συνεδρίων για τον Σεπτέμβριο, ενώ 22% των ξενοδοχείων είχαν αντίστοιχες ακυρώσεις μέχρι το τέλος του 2023.
Οι εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων εξαιτίας των πλημμυρών ανέρχονται σε 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός από την άμεση απώλεια εσόδων, σχεδόν τα 2/3 των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας προχώρησαν σε επιστροφή προκαταβολών με τη μορφή μετρητών, ύψους 1,03 εκατ. ευρώ. Από τα δύο αυτά ευρήματα, σε συνδυασμό και με τον αριθμό των ξενοδοχείων που δεν επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2023, προκύπτει ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ενώ προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10%, τελικά εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Η έρευνα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που καταγράφηκαν στη διάρκεια των δύο θεομηνιών ήταν στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος (86,2%), στην υδροδότηση (70,5%), στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου (65,3%), στην πρόσβαση στο ξενοδοχείο (64,2%) και στο ίδιο το ξενοδοχείο (55,5%).
Το 50% των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας ήταν ανοιχτά κατά τη χρονική στιγμή της διενέργειας της έρευνας. Από αυτά, στην Καρδίτσα ήταν ανοιχτό το σύνολο των ξενοδοχείων, ενώ στη Μαγνησία το 42%. Από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία (το άλλο 50% που δεν ήταν ανοιχτό κατά τη χρονική στιγμή της έρευνας) το 42% δήλωσε ότι δεν σκόπευε να επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023. Το 49% αφορούσε σε ξενοδοχεία της Μαγνησίας.
Συνολικά, στα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο λόγω των πλημμυρών δεν πραγματοποιήθηκαν ή ακυρώθηκαν 82.191 διανυκτερεύσεις. Η πλειονότητα των ακυρώσεων αφορούσε στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας (78%), ενώ 40% των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας είχαν ακυρώσεις συνεδρίων-εκδηλώσεων.
Οι απώλειες εσόδων των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο 2023 εξαιτίας των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων διαμορφώθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ. Το 79% της συνολικής απώλειας εσόδων αφορούσε στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας. Ο τζίρος των ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο 2023 κατέγραψε μείωση κατά 37% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Το 52% των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας είχε ακυρώσεις διανυκτερεύσεων στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023. Οι συνολικές ακυρώσεις αφορούσαν σε 106.719 διανυκτερεύσεις. Το 22% των ξενοδοχείων είχε ακυρώσεις συνεδρίων-εκδηλώσεων κατά το ίδιο διάστημα.
Οι εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας αυτών των ακυρώσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ανέρχονται στα 14,3 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 90% των απωλειών αυτών αφορούσε στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας.
Το 56% των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας προχώρησε σε επιστροφή προκαταβολών με τη μορφή μετρητών ύψους 1,03 εκατ. €. Αντίστοιχα, το 64% των ξενοδοχείων της Μαγνησίας επέστρεψε προκαταβολές ύψους 856.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 22,4 εκατομμύρια ευρώ που αναμενόταν να είναι η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, τα 19,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας.

Θέλουν επανεκκίνηση του τουρισμού οι ξενοδόχοι

Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της έρευνας του ΙΤΕΠ, αφορά στις προσδοκίες και τις ελπίδες των ξενοδόχων μετά τις καταστροφές.
Το 73% των ξενοδόχων της Θεσσαλίας θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία για την αποκατάσταση της τουριστικής φήμης της περιοχής.
To 50% αυτών θεωρεί ότι η εκστρατεία έπρεπε να αρχίσει μέσα στον Οκτώβριο.
Στη Μαγνησία το 76% των ξενοδόχων θεωρεί χρήσιμη την έναρξη μιας διαφημιστικής εκστρατείας για την αποκατάσταση της τουριστικής φήμης του Νομού, εκ των οποίων το 53% πιστεύει ότι θα έπρεπε να αρχίσει εντός του Οκτωβρίου.

Έγινε η επανεκκίνηση;

Δυστυχώς, οι ελπίδες των ξενοδόχων δεν επαληθεύτηκαν. Όπως δήλωσε στη «Θ» ο αντιπρόεδρος του ΙΤΕ, Κώστας Λεβέντης, για την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν υπήρξε επιπλέον προβολή της Μαγνησίας ως τουριστικού προορισμού, εκτός από τις καμπάνιες που ήδη είχαν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ήταν ατυχές, σημείωσε ο κ. Λεβέντης, που πέσαμε πάνω στην αλλαγή διοίκησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οπότε πολλά πράγματα δεν έγιναν όπως θα θέλαμε. «Μεγάλη η καθυστέρηση σε όλα και σε λίγους μήνες ανοίγει η θερινή περίοδος. Δεν έχει δοθεί ουσιαστική βοήθεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού είτε στις επιχειρήσεις είτε σε προορισμούς» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΙΤΕΠ.

e-thessalia.gr