1.000 οχήματα εγκλωβίστηκαν στη Σουηδία στο πυκνό χιόνι για περισσότερες από 24 ώρες, με τους διασώστες να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να σώσουν τους ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτά. Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στον κεντρικό δρόμο Ε22 στην περιοχή Σκάνε της νότιας Σουηδίας.

Πολλοί από τους εγκλωβισμένους απομακρύνθηκαν από τις ομάδες διάσωσης και τους είπαν να επιστρέψουν στα αυτοκίνητά τους αργότερα.

Το ταξιδιωτικό χάος σημειώθηκε εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των χειμερινών θερμοκρασιών σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Το ακραίο ψύχος έχει πλήξει τμήματα της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, ενώ οι χιονοθύελλες στη Δανία άφησαν τους οδηγούς παγιδευμένους σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Άαρχους από την Τετάρτη.

Ο μετεωρολογικός σταθμός Kvikkjokk-Arrenjarka στη βόρεια Σουηδία κατέγραψε την ψυχρότερη νύχτα των τελευταίων 25 ετών το βράδυ της Τρίτης, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -43,6C.

Οι διασώστες δήλωσαν ότι όλοι οι άνθρωποι που ταξίδευαν με αυτοκίνητο είχαν απομακρυνθεί και μόνο οι οδηγοί φορτηγών παρέμεναν στα οχήματά τους μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Η αναστάτωση στον κύριο αυτοκινητόδρομο E22 άρχισε περίπου στις 09:00 τοπική ώρα (08:00 GMT) την Τετάρτη, όταν το χιόνι έκανε τον E22 αδιάβατο και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Χόρμπι και Κρίστιανσταντ. Εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στις χιονοστιβάδες.

«Πρόκειται για απόλυτο χάος», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Evelina Olsson.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης και η αστυνομία και οι διασώστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να απελευθερώσουν τους ανθρώπους.

Πηγή: BBC