Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου προσφέρονται 1.000 διαμερίσματα από 46 δήμους σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια τη δαπάνη μίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών, για τη στέγαση νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, καλύπτονται και για επισκευές φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προσκάλεσε χθες τους ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, καθώς και των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω και είχαν διατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA II» και του προγράμματος «ESTIA 2021», να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Για τους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στο πρωτόκολλο της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης– ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, (ταχυδρομική διεύθυνση: Μανουσογιαννάκη 6, Θεσσαλονίκη 546 21, 8 ος όροφος), ή σε ηλεκτρονική μορφή στο e-mail: kalypsi@mdat.gr, έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.

Για τους Δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών, η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στο Δήμο στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.

Τα στάδια υποβολής της αίτησης

Η διαδικασία της αίτησης είναι απλή. Αρχικά, δημοσιεύεται πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που συμμετείχαν στα προγράμματα «Εστία», προκειμένου, εάν το επιθυμούν, να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κάλυψη». Η υποβολή της αίτησης εκ μέρους των ιδιοκτητών πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωσή τους ότι το ακίνητο πληροί τα οριζόμενα κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος δήμος έχει τη δυνατότητα, διαμέσου των αρμόδιων υπηρεσιών του, να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, πριν από τη μίσθωση των ακινήτων.

Τα επόμενα στάδια είναι η υποβολή αιτήσεων από τους νέους, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η αξιολόγησή τους, με βάση τα κριτήρια που ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και η επιλογή των κατοικιών από τους ωφελούμενους.

Οι ενδιαφερόμενοι, που υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση και καταρτίζονται λίστες, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία (67% και άνω), νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί εκτελεστή δικαστική απόφαση έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία ή διαταγή απόδοσης μισθίου, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ο δήμος, από την πλευρά του, καλεί τα νοικοκυριά κατά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την κατάταξή τους, να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών στον δήμο τους αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας, ενώ τα ακίνητα που ενοικιάζονται αφαιρούνται από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών του δήμου.

insider.gr