Δύο και πλέον μονάδες κάτω από την εκλογική επίδοσή του στις βουλευτικές εκλογές του του Ιουνίου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης καταγράφεται μόλις τέταρτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός.

Σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα Prorata (27 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου) η ΝΔ έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες επτά μονάδων στους τρεις μήνες της νέας διακυβέρνησής της: η πρόθεση ψήφου προς της ΝΔ εκτιμάται πλέον στο 34,5% έναντι 40,6% στις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επωφελείται από την απότομη κυβερνητική πτώση αλλά φαίνεται να κινείται και εκείνος σε καθοδική τροχιά. Πιο συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται σήμερα σε 15,5% έναντι 17,8% στις εκλογές του Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 11,5% δηλαδή λίγο κάτω από την επίδοση του στις εκλογές του Ιουνίου (11,8%). Αντίθετα στους κερδισμένους της περιόδου κατατάσσονται το ΚΚΕ με πρόθεση ψήφου 9,5% (7,7% τον Ιούνιο) και η Ελληνική Λύση με 6% (4,4% τον Ιούνιο). Σε πτώση βρίσκονται οι Σπαρτιάτες που υπολογίζονται στο 3,5% (4,7% τον Ιούνιο) καθώς και η Νίκη με 3% (3,7% τον Ιούνιο) και η Πλεύση Ελευθερίας με 2% (3,2% τον Ιούνιο).

Πίσω από Κουτσούμπα, Βελόπουλο

Αρνητική εικόνα εμφανίζει, όμως, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης υπολείπεται σε δημοτικότητα έναντι όχι μόνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και αρχηγών μικρότερων κομμάτων.

Ειδικότερα, πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% και ακολουθεί ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 28% και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με 22%. Ο κ. Κασσσελάκης «ισοβαθμεί» στην τέταρτη θέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, με 17% και ακολουθεί με 13% η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με 10% ο Δημήτρης Νατσιός της «Νίκης» και με 5% ο Βασίλης Στίγκας των «Σπαρτιατών».

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να μην κερδίζει, όμως, ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αφού θετική γνώμη για αυτόν έχει μόνο το 41% ενώ αρνητική γνώμη έχει το 13%. Από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 41% αναφέρει ότι δεν έχει «ούτε θετική, ούτε αρνητική» γνώμη για τον κ. Κασσελάκη ενώ το 5% δεν εξέφρασε άποψη.

Προβληματισμό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει όμως και η διαπίστωση ότι ο κ. Κασσελάκης υπολείπεται κατά πολύ σε δημοτικότητα έναντι άλλων πολιτικών αρχηγών ακόμη και ψηφοφόρους που αυτοτοποθετούνται τόσο στην Αριστερά/Κεντροαριστερά όσο και στο Κέντρο.

Πιο συγκεκριμένα στους εκλογείς του Κέντρου ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται τέταρτος με 19%, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (39%), τον Δημήτρη Κουτσούμπα (27%) και τον Νίκο Ανδρουλάκη (21%).

Στους εκλογείς της Αριστεράς/Κεντροαριστεράς ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται δεύτερος με 21% αλλά με τεράστια διαφορά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα που συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 39%. Επίσης, μεταξύ των ψηφοφόρων της Δεξιάς/Κεντροδεξιάς ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται τελευταίος σε δημοφιλία από τους οκτώ κοινοβουλευτικούς αρχηγούς «ισοβαθμώντας» με 10% με τον Βασίλη Στίγκα των «Σπαρτιατών».

naftemporiki.gr