Στα όριά τους έχει φέρει καταναλωτές και εταιρείες προμήθειας η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Για έβδομο συνεχόμενο μήνα οι καταναλωτές, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ρεύμα και φυσικό αέριο. Παράλληλα, οι εταιρείες προμήθειας αναγκάζονται να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες ρευστότητας, ανοίγοντας συνεχώς νέες πιστωτικές γραμμές, με κάποιες εξ αυτών να καταφεύγουν και σε άλλες πρακτικές ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, όπως καθυστερώντας την εξόφληση οφειλών προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) ή και παρακρατώντας έσοδα από τα τέλη υπέρ δήμων.
Οι ισολογισμοί των εταιρειών προμήθειας, ανεξαρτήτως μεγέθους, κινούνται μεταξύ κόκκινου και βαθύ κόκκινου, ενώ από τον Δεκέμβριο και μετά άρχισαν και οι πρώτες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές, το εισόδημα των οποίων ροκανίζει καθημερινά η ακρίβεια. Ολο και περισσότεροι καταναλωτές μεταφέρουν προς τα πίσω την ημερομηνία αποπληρωμής των λογαριασμών τους και όλο και περισσότεροι πληρώνουν με διακανονισμούς, διογκώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών.
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος ανεξόφλητων οφειλών από τους καταναλωτές προς τους παρόχους, που θα εξελιχθεί σε ντόμινο σε όλη την αγορά, κορυφώνονται καθώς δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών νωρίτερα από την άνοιξη. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάλιστα δουλεύει με σενάρια σταθεροποίησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα μετά την αποκλιμάκωσή τους και σχεδιάζει συνέχιση των επιδοτήσεων για τη στήριξη των καταναλωτών για ολόκληρο το 2022, για το οποίο θα χρειαστεί να διαθέσει περί τα 2 δισ. ευρώ. 
«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» κατά τον σοφό λαό, πράγμα που επιβεβαιώνουν πλήρως τα πολλά μέτωπα που έχουν ανοίξει εξαιτίας των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος, με πιο πρόσφατο αυτό μεταξύ εταιρειών προμήθειας και υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας φέρεται να καταλογίζει σε κάποιους προμηθευτές ότι χρεώνουν υπερβολικά μεγάλες ρήτρες αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται ένα μέρος της ελάφρυνσης των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στη ΡΑΕ να του παραδώσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πλήρη κατάλογο με τις ρήτρες που χρεώνει κάθε εταιρεία ανά μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα
Είχαν προηγηθεί, με εντολή επίσης του υπουργού, δύο κατεπείγουσες επιστολές της ΡΑΕ προς τους προμηθευτές, μία μέσα στον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο για την αποστολή των τιμολογίων τους, προκειμένου να διασταυρώσει εάν πράγματι πέρασαν στους καταναλωτές οι επιδοτήσεις. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους καταλογίζουν στο υπουργείο προχειρότητα στον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης και καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τους ίδιους.
Ενα δεύτερο μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ κάποιων εταιρειών προμήθειας και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Η παρακράτηση δημοτικών τελών από 5-6 εταιρείες του κλάδου αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στις 27 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου περιέγραψε το πρόβλημα, κατονομάζοντας αυτή τη φορά τους προμηθευτές που χρωστάνε «για να μην κατηγορούνται συλλήβδην όλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στον δικό του δήμο, στον οποίο, όπως είπε, μία εταιρεία έχει να πληρώσει τέλη από τον Δεκέμβριο του 2020, δύο εταιρείες από τον Ιανουάριο του 2021, μία από τον Μάιο του 2021, μία από τον Φεβρουάριο του ’21 και μία από τον Μάιο του 2021. Οι ίδιες εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στους περισσότερους δήμους. Το ζήτημα μεταφέρθηκε προσφάτως στον υπουργό Κώστα Σκρέκα με αίτημα να νομοθετήσει ότι καθυστέρηση πέραν του τριμήνου αποτελεί υπεξαίρεση. Ο κ. Παπαστεργίου θυμίζει τη ζημιά που υπέστησαν οι δήμοι από την Energa και την Ηellas Power. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση των οφειλών τους, όπως ο Δήμος Κηφισιάς για χρέη ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, εμφάνισε τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων του δήμου από τους παρόχους ως μία από τις τέσσερις αιτίες για την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 8% σε ορισμένες περιοχές του δήμου.
Η παρακράτηση τελών των δήμων, όπως και οι ανεξόφλητες οφειλές προς τους Διαχειριστές, έχουν με τη σειρά τους προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των παρόχων, με την πλευρά των συνεπών να κάνει λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Χρύσα Λιάγγου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)