Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει σε όλους τους κλάδους η πανδημία, με τα τοπικά ζαχαροπλαστεία να σημειώνουν μείωση τζίρου της τάξης του 30%, μετά τις διαδοχικές ακυρώσεις που σημειώθηκαν. Παράλληλα, συρρικνώνονται οι παραγγελίες σε γάμους και βαπτίσεις, λόγω της μείωσης του συνολικού αριθμού των παριστάμενων σε Μυστήρια, μέχρι νεωτέρας.
Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50 ατόμων στα Μυστήρια συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους επαγγελματίες του κλάδου, που βλέπουν τα έσοδά τους να ακολουθούν καθοδική πορεία. Οπως αναφέρουν επαγγελματίες, μειώνονται παραγγελίες, ενώ παράλληλα δεκάδες γάμοι και γαμήλιες δεξιώσεις μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα, σύμφωνα με όσα ίσχυαν πριν από την πανδημία.
«Υπάρχουν μειώσεις των ατόμων και στα τραπέζια και στις εκκλησίες. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε λιγότερα γλυκά, λιγότερες τούρτες, ανάλογα με τον κόσμο. Εφόσον μειώνονται τα άτομα, μειώνονται και οι παραγγελίες τους. Ακυρώσεις είχαμε στην αρχή του καλοκαιριού. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συρρικνώνονται οι παραγγελίες και μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, πώς θα εξελιχθούν τα μέτρα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στέφανος Καϊσαρλής, συνιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου.
Δυσάρεστη η εξέλιξη στην περίοδο της πανδημίας που έχει προκαλέσει «βουτιά» τζίρου σε όλους τους κλάδους του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «είναι εξίσου δύσκολο για την οικογένεια, γιατί μειώνονται τα γλυκά που θα κεράσουν, μειώνονται οι τούρτες στα τραπέζια, ο κόσμος στα μαγαζιά επίσης, στα εστιατόρια που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και επιπλέον έχουν συγκεκριμένο ωράριο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι κλάδοι, πέρα από εμάς».
Με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας να διατηρείται, οι επαγγελματίες αναλογίζονται με έκδηλο προβληματισμό τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα και το διάστημα που θα ακολουθήσει. «Εκείνο που προέχει είναι η υγεία αλλά μας προβληματίζουν οι επιπτώσεις στο οικονομικό σκέλος που έχει κλονιστεί. Ο κόσμος δεν γνωρίζει αν θα αντεπεξέλθει, αν θα κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του κι εμείς από την πλευρά μας, προβληματιζόμαστε γιατί το καλοκαίρι δεν ήταν ανθηρό, τα νησιά μας δεν δούλεψαν, το Πήλιο ελάχιστα το τελευταίο διάστημα και ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για όλους», τόνισε ο κ. Καϊσαρλής.

Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)