«Στριμωγμένοι» οικονομικά δηλώνουν οι αγρότες της Μαγνησίας ενόψει έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών για την εαρινή περίοδο, αφού το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι μεγάλες αυξήσεις που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 20% στις τιμές του πετρελαίου και των λιπασμάτων, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παραμένουν οι τιμές στους σπόρους.

Η αύξηση της τιμής πετρελαίου στο 1,25 έως 1,30 ευρώ το λίτρο, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ, αποτελεί βραχνά για τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας, που έχει μπει στην τελική ευθεία για τις νέες σπορές.

Να αναφερθεί ότι παρά τη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων στην αγορά πετρελαίου, η οποία αποδίδεται στην ενίσχυση του δολαρίου και την πρόσκαιρη αβεβαιότητα γύρω από την ανάσχεση της πανδημίας, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 60% από τον περασμένο Νοέμβριο, με την Τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαίο δελτίο τιμών της, να σχολιάζει πως η ενίσχυση της διεθνούς τιμής αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής.

Οι τελευταίες αναλύσεις θέλουν το Brent και το WTI να αγγίζουν αντίστοιχα τα δολάρια ανά βαρέλι και τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Bank of America σε έκθεσή της. Αναθεωρημένες προς τα επάνω είναι και οι εκτιμήσεις του τραπεζικού κολοσσού για τις τιμές το 2022.

«Με την τιμή του πετρελαίου να έχει εκτοξευτεί στο 1,25 ευρώ το λίτρο, είναι αυτονόητο ότι το κόστος παραγωγής ανεβαίνει κατακόρυφα, αφού μιλάμε για αύξηση 25% μέσα σε τρεις μήνες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργήσεις με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη και να περιμένεις να βγάλεις έστω τα έξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βαμβακοκαλλιεργητής από τον Αλμυρό κ. Χρ. Πάντζιος.

Αύξηση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και στις τιμές των λιπασμάτων, η οποία φτάνει το 20%. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι λόγοι της αύξησης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων από την αγορά της Κίνας. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έχει παίξει εδώ η αναθεώρηση επί τα χείρω των αρχικών εκτιμήσεων για τη διαθεσιμότητα κάποιων βασικών αγροτικών προϊόντων.

«Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο οικονομικά τους αγρότες που θέλουν να αρχίσουν τις καλλιεργητικές εργασίες» επισημαίνει ο κ. Πάντζιος και προσθέτει: «Εμείς ειδικά οι βαμβακοκαλλιεγητές περιμέναμε το λεγόμενο «κορωνοβοήθημα», ωστόσο ακόμη δεν έχουμε λάβει αυτή την οικονομική ενίσχυση για να πάρουμε «ανάσα». Η συγκεκριμένη καλλιέργεια βρίσκεται στις λίγες που δεν έλαβε την παραμικρή κρατική ενίσχυση εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στις αγορές».

Αισιοδοξία για τιμές πώλησης

Στο μεταξύ, αισιοδοξία υπάρχει στον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας σχετικά με τις τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων. «Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλές τιμές στα σιτάρια και τα καλαμπόκια, ειδικά για την τελευταία καλλιέργεια που επέλεξαν πολλοί συνάδελφοι φέτος λόγω αυξημένης ζήτησης» ανέφερε ο κ. Πάντζιος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «ζημιές υπάρχουν σε καλλιέργειες τριφυλλιού από την παρουσία μεγάλου αριθμού ποντικών», ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε για τη φετινή τιμή πώλησης του βαμβακιού, λέγοντας πως «ήδη υπάρχουν προσυμφωνίες για 50 ευρωλεπτά το κιλό με την τάση να φαίνεται αυξητική».

e-thessalia.gr