Πολύ βαθιά πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη κάποιος, που θέλει να νοικιάσει σπίτι στον Βόλο, καθώς τα μισθώματα, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, έχουν ανέβει ακόμα και 30%, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου καταβλήθηκαν ακόμα και 500 ευρώ για ένα δυάρι στο κέντρο της πόλης…
Τα ενοίκια, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται στο τρέχον έτος να μειωθούν και αναμένεται να υπάρξει και νέα αύξηση της τάξης του 5%, κάνοντας πιο δύσκολη την οικονομικά προσιτή πρόσβαση των Βολιωτών στην κατοικία.
Παράλληλα ο Βόλος παραμένει ακριβότερος απ’ όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία πανελλήνιας εμβέλειας ιστότοπου, που ασχολείται με την κτηματαγορά, το κόστος φτάνει τα 5 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στη Λάρισα είναι στα 4,86 ευρώ, στα Τρίκαλα στα 4,17 ευρώ και στην Καρδίτσα μόλις στα 3,98 ευρώ. Έτσι η περιοχή κατατάσσεται στις ακριβότερες της χώρας και κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας μαζί τη γειτονική Εύβοια σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, Στερεάς, στη Δυτική Μακεδονία και στους περισσότερους Νομούς της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Το γεγονός της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους χιλιάδες φοιτητές, της γεωγραφικής θέσης του Βόλου, αλλά και το AirBnB, αποτελούν τις αιτίες γι’ αυτή την κατάσταση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, από τη στιγμή που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο το φθινόπωρο, με την άφιξη των φοιτητών, καθώς δυάρια και γκαρσονιέρες αποτελούν «είδη προς εξαφάνιση», με τους εκπαιδευτικούς που έρχονται στον Βόλο, να βρίσκονται σε απελπισία, γιατί δεν μπορούν να βρουν να νοικιάσουν ένα σπίτι… Αναγκάζονται να διαμένουν σε ξενοδοχεία, ενώ ψάχνουν λύση και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφέροντας πως τέτοιες εικόνες έχουν συναντήσει μόνο σε νησιά και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα…
Τιμές προ κρίσης…
Ο κατασκευαστής κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τονίζει πως οι τιμές των ενοικίων στο πολεοδομικό συγκρότημα έχουν φτάσει σε επίπεδο πριν την κρίση, όντας περισσότερο αυξημένα σε σχέση με το 2018, κατά τουλάχιστον 25%, λόγω της μείωσης των διαθέσιμων σπιτιών από την αύξηση των φοιτητών.
Οι τιμές πλέον διαμορφώνονται σε περιοχές, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και τα Παλιά, που βρίσκονται κοντά στην Πολυτεχνική Σχολή, στα 300 ευρώ για δυάρια, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ στο κέντρο για να νοικιάσει κάποιος 40-50 τετραγωνικά, θα πρέπει να πληρώσει ακόμα και 350 ευρώ. Στα παλιά δυάρια, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, διαθέτοντας καινούργια κουφώματα, μπάνιο και κουζίνα, η τιμή δεν θα πέσει κάτω από τα 300 ευρώ.
Αύξηση περίπου 10% σημειώθηκε και στα μισθώματα των μεγαλύτερων κατοικιών, όπως τα τριάρια και τα τεσσάρια, τα οποία όμως δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και ως εκ τούτου δεν προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, για όσους θέλουν να αποκομίσουν μεγάλο κέρδος από τα ενοίκια. Στην αγορά είναι βέβαια λίγα τα καλά μεγάλα διαμερίσματα, που προσφέρονται για εκμίσθωση, με τις τιμές να κυμαίνονται από 400 έως και 500 ευρώ τον μήνα, ενώ στα πεντάρια το ενοίκιο μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 650 ευρώ για την ενοικίαση μιας άνετης μεζονέτας των 130 τετραγωνικών.
Νέες αυξήσεις
Σε διαρκή άνοδο από το προηγούμενο έτος, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, βρίσκονται οι τιμές στα ενοίκια των μικρών διαμερισμάτων στον Βόλο. Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Στάθη Τράκα, από εκεί που στις αρχές του 2019 το να νοικιάσει κάποιος ένα δυάρι έπρεπε να καταβάλλει 280 ευρώ, τώρα θα πρέπει να βάλει βαθύτερα το «χέρι στην τσέπη», πληρώνοντας 350 ευρώ. «Οι τιμές έχουν ανέβει περίπου 30%, ενώ υπήρξε και περίπτωση στο κέντρο του Βόλου, όπου δυάρι νοικιάστηκε με 500 ευρώ τον μήνα…». Όπως εκτιμά, το ράλι της ανόδου των τιμών θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ενώ τα τριάρια και τα τεσσάρια κοστίζουν γύρω στα 400 με 450 ευρώ, ενώ αυτά που είναι 15ετίας, μπορούν να φτάσουν και τα 500 ευρώ, με τη γενική εικόνα σε σχέση με το 2017 και το 2018 να διαμορφώνεται στα 50 με 100 ευρώ πάνω το 2019 και τους πρώτους μήνες του 2020, χωρίς να προβλέπεται κάποια αποκλιμάκωση του κόστους, αλλά νέα αύξηση.
Το λιγότερο 5% πάνω
«Φωτιά» θα πάρουν οι τιμές στα δυάρια και στις γκαρσονιέρες στο κέντρο του Βόλου τους επόμενους μήνες, προβλέπει ο κτηματομεσίτης κ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης, που σημειώνει πως πρόκειται να ανέβουν τουλάχιστον κατά 5%, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την εξεύρεση στέγης στην πόλη. Επιπλέον και στα μεγάλα διαμερίσματα παρατηρήθηκαν μικρές αυξήσεις της τάξης του 3% περίπου. Ειδικότερα οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται από 200 έως και 220 ευρώ, τα δυάρια μέχρι 50 τ.μ. γύρω στα 300 ευρώ τα πιο παλιά, ενώ τα τριάρια μέχρι 350 ευρώ. Τα τεσσάρια μεταξύ 100 και 110 τετραγωνικών κοστίζουν γύρω στα 400 με 450 ευρώ τον μήνα και τα πεντάρια, που όμως διατίθενται προς ενοικίαση λίγα στην πόλη, κοστίζουν από 500 μέχρι και 600 ευρώ.
Δεν είναι επίσης λίγα τα ακίνητα, κυρίως τα δυάρια, που μισθώνονται επιπλωμένα, αποτελώντας τουλάχιστον το 20% των σπιτιών που προσφέρονται για ενοικίαση, κάτι που άλλωστε το ζητούν και οι φοιτητές, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα από την αγορά της απαραίτητης οικοσκευής.
Μια από τις αιτίες του προβλήματος της έλλειψης κατοικίας στην πόλη, είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση αγγίζουν το 20% στο κέντρο του Βόλου, αν και τελευταία φαίνεται να διαμορφώνεται μια τάση ανάσχεσης του κύματος εγγραφής στο ΑirBnB.
Ακόμα και 500 ευρώ
Μέχρι και 30% έχουν αυξηθεί οι τιμές των μικρών διαμερισμάτων σε σχέση με το 2018 όλο το 2019 και τους πρώτους μήνες του 2020, με την κατάσταση αυτή να παγιώνεται, με αποτέλεσμα να προβλέπεται νέα άνοδος στα ενοίκια την τρέχουσα χρονιά στο πολεοδομικό συγκρότημα. «Η ζήτηση είναι αρκετά μεγαλύτερη από την προσφορά, καθημερινά έρχεται κόσμος και ρωτάει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε μικρά κυρίως ακίνητα» τονίζει η κ. Ρία Σκούρτη από το γραφείο New Age.
To 2018 κάποιος μπορούσε να νοικιάσει με 260 ευρώ μια καινούργια γκαρσονιέρα, ενώ πλέον θα πρέπει να βγάλει από το πορτοφόλι μέχρι και 350 ευρώ… Στα δυάρια η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα καλά ακριβά ακίνητα πριν ενάμιση χρόνο κόστιζαν μέχρι 290 ευρώ και τώρα ξεπερνούν 350 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 500 ευρώ τον μήνα…
Τα παλιά τριάρια χωρίς θέρμανση κοστίζουν από 300 μέχρι 350 ευρώ, ενώ τα καινούργια μέχρι 450 ευρώ, κάτι που ισχύει και για τα τεσσάρια. Τα πεντάρια και οι μεζονέτες νοικιάζονται έως 650 ευρώ τον μήνα.
«Δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές για μια οικογένεια, με τις τιμές το 2020 να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που άρχισε από τα μικρά διαμερίσματα, τα οποία ανέβασαν αρκετά τον πήχη των ενοικίων. Από εδώ και στο εξής η πορεία των τιμών των ενοικίων θα είναι μόνο ανοδική», καταλήγει η κ. Σκούρτη.

e-thessalia.gr