Εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου πολλά χρόνια τώρα, το πρώην εργοστάσιο ψυγείων «Πήλιον», στο Παλαιό Λιμεναρχείο, έχει μετατραπεί σε κτίριο-φάντασμα, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι. Στο κουφάρι του διαβιούν άνθρωποι του περιθωρίου, που καταφεύγουν εκεί, ζώντας δίπλα σε σωρούς από σκουπίδια και τρωκτικά που λυμαίνονται τον χώρο.
Το εργοστάσιο στέκει παραδομένο στη φθορά του χρόνου, θλιβερό απομεινάρι μίας άλλης εποχής. Έπαψε να λειτουργεί από δεκαετίες, ενώ καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείει τις οδούς Λήμνου, Λαχανά και Κιλκίς. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα χαλάσματα της πρώην κατάληψης «Τερμίτα» και συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό, που έχει στηθεί και ταλαιπωρεί τους κατοίκους μίας ολόκληρης συνοικίας.
Στους χώρους των παλιών ψυγείων «Πήλιον» είναι έντονα τα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας. Δυστυχώς, εκεί βρίσκουν στέγη πολλοί άστεγοι, κυρίως Βούλγαροι Ρομά, οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη του χώρου. Το παλιό εργοστάσιο έχει την ίδια τύχη με άλλα εγκαταλειμμένα κτίρια στο Παλαιό Λιμεναρχείο, αλλά και τη Νεάπολη, όπου καταφεύγουν παράνομοι μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών, υποβαθμίζοντας αισθητά το αστικό περιβάλλον, αλλά και δημιουργώντας αίσθημα ανησυχίας στους μόνιμους κατοίκους. Οι τελευταίοι είναι αναγκασμένοι να έρχονται καθημερινά σε επαφή με περιθωριακά στοιχεία, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία είναι προκλητικά απούσα και δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα, που ταλαιπωρεί την κοινωνία του Βόλου.
Υγειονομική βόμβα
Οι σωρευμένοι όγκοι απορριμμάτων έχουν μετατρέψει το πρώην εργοστάσιο «Πήλιον» σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Τα ποντίκια κυριολεκτικά αλωνίζουν δίπλα σε βουνά από σκουπίδια, με τον χώρο να θυμίζει υγειονομική βόμβα. Απαιτείται άμεσος καθαρισμός του εγκαταλειμμένου κτιρίου, αφού συχνά-πυκνά επεμβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, έπειτα από κλήσεις που δέχεται, κυρίως όταν άστεγοι ανάβουν φωτιές, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν τους χειμερινούς μήνες.

e-thessalia.gr