Στα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη που κατήργησε το τσιγάρο, οι καταστηματάρχες βρήκαν τρόπο για να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα των ελεγκτών του αντικαπνιστικού νόμου.
Έφτιαξαν ομάδα στο messenger και έριχναν… σύρμα σε συναδέλφους ιδιοκτήτες καφέ -μπαρ και εστιατορίων κάθε φορά που έβγαιναν μικτά κλιμάκια του δήμου για ελέγχους του αντικαπνιστικού νόμου.
Μόλις αντίκριζε τους υπαλλήλους του δήμου ένας ιδιοκτήτης ειδοποιούσε μέσω μηνυμάτων στο γκρουπ άλλους συναδέλφους και τα τασάκια γίνονταν… καπνός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τα τραπέζια ενώ οι θεριακλήδες έβγαιναν άμεσα από τα καταστήματα.
Τα αποτσίγαρα εξαφανίζονταν και τα καταστήματα όσο διαρκούσε ο έλεγχος γίνονταν… «non-smoking».
«Αυτοί το έκαναν για να προστατευθούν.  Στην ουσία όμως βοήθησαν τον ίδιο το δήμο στην προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου καθώς έκαναν ευρέως γνωστό ότι γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι.
Έβγαζαν το κόσμο έξω από τα μαγαζιά, μάζευαν τα τασάκια μέχρι που κουράστηκαν και εφάρμοσαν το νόμο» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που εφάρμοσε πρώτος εδώ και δύο χρόνια τον αντικαπνιστικό νόμο.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει και δεν αισθάνεται παράξενος κάποιος που ενοχλείται από το τσιγάρο γιατί ξέρει ότι έχει μαζί του το σύνολο της κοινωνίας πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων όλα τα προηγούμενα χρόνια έλειπε η πολιτική βούληση.
«Δεν μπορείς να καπνίζεις μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τί μήνυμα εκπέμπεις στους πολίτες;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:  «Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας έμπαιναν μέσα σε καταστήματα που ο καπνός ήταν ντουμάνι και δεν αντιδρούσαν. Αυτό είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

ethnos.gr