Στο τριήμερο των Φώτων ελπίζουν οι ξενοδόχοι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών να δουν και πάλι... φως στα ταμεία τους, καθώς οι κρατήσεις της Πρωτοχρονιάς δεν προσφέρονται και πολύ για πανηγυρισμούς.
Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς πέφτει στο μέσο μιας εργάσιμης εβδομάδας, σε αντίθεση με τα Θεοφάνια, που προσφέρουν ένα χορταστικό εορταστικό τριήμερο για απόδραση και αυτό φαίνεται στις κρατήσεις των δημοφιλών χειμερινών προορισμών.
Έτσι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων προορισμών πολύ κοντινών στην Αθήνα, όπως είναι η Αράχοβα, οι κρατήσεις για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των Χριστουγέννων και των Φώτων.
Καλάβρυτα: Ικανοποίηση
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, οι κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά κυμαίνονται στο 60%-70% και δείχνουν μια υποχώρηση σε σχέση με των Χριστουγέννων, που έφτασαν ή και ξεπέρασαν το 90%. Αντιθέτως, για τα Φώτα στις περισσότερες μονάδες οι πληρότητες έχουν φτάσει ήδη το 100% και ως προορισμός είναι πάνω από 85% λόγω του τριημέρου.
Επίσης σημειώνει ότι η Πρωτοχρονιά είναι μια γιορτή πιο οικογενειακή και ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να μείνει κοντά στο σπίτι του.
Ο ίδιος εκφράζει ικανοποίηση για το πώς ήταν η κίνηση στα Καλάβρυτα τις ημέρες των Χριστουγέννων, αν και επισημαίνει ότι καταγράφηκε μια μικρή πτώση σε σύγκριση με πέρυσι. «Μπορεί οι πληρότητες να ήταν πάνω από 90% και να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτές, όμως σε σύγκριση με πέρυσι ήμασταν ελάχιστα κάτω», σημειώνει. «Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε κάποιο κράτημα. Ίσως η έλλειψη χιονιού στο χιονοδρομικό κέντρο να ήταν ένας παράγοντας, όμως και πέρυσι το χιονοδρομικό δεν λειτουργούσε τα Χριστούγεννα», προσθέτει ο ίδιος.
Αράχοβα: Παράπονο
Στην Αράχοβα η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες είναι πάνω από 90%, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τα Φώτα, σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Καλούσα Ναυπακίτου.
Όμως για την ίδια τα ξενοδοχεία της περιοχής πιέζονται υπερβολικά από την οικονομία διαμοιρασμού, καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ανθούν στην Αράχοβα. «Η κυβέρνηση με το να μη λαμβάνει μέτρα κάνει ό,τι μπορεί να καταστρέψει έναν κλάδο», τονίζει η κ. Ναυπακίτου.
Πήλιο: Θετική εικόνα
Τέλος, στο Πήλιο η εικόνα ήταν πολύ καλή για τα Χριστούγεννα, καθώς οι πληρότητες κυμάνθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του 85%, ωστόσο την Πρωτοχρονιά κινούνται χαμηλότερα, σχεδόν στο 60%, ενώ άνοδος σημειώνεται μετά για το τριήμερο των Θεοφανίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη.
Γενικότερα πάντως οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων τους και το 2019 δεν θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς τα έξοδα έχουν αυξηθεί, ενώ τα έσοδα (τιμές, πληρότητες) παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Γενική είναι η αίσθηση ότι δεν άλλαξε και πολύ η εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης θεωρούν ότι η υπερφορολόγηση είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο.
Πάντως σημειώνεται ότι πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι ο εσωτερικός τουρισμός, με πολύ μικρά, αλλά σταθερά βήματα, βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, από την ελεύθερη πτώση που σημείωσε τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Τάση που θεωρείται ενθαρρυντική για τουριστικούς προορισμούς της χώρας οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τουρίστες από το εξωτερικό. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά αφορούν και χειμερινούς και θερινούς προορισμούς.

Λάμπρος Καραγεώργος (Η Ναυτεμπορική)