Τετρακόσιες χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες ήρθαν στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2019 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016 και περίπου 90.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτή η συνεχώς αυξητική τάση στις αφίξεις του μηνός Οκτωβρίου, που αφορά κυρίως τους προορισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν είναι όμως απαραίτητα «ευλογία» για τον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου δεν καταγράφεται αντίστοιχα αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων που παραμένουν ανοικτά μεγαλύτερο διάστημα για να γίνει λόγος για ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών κατευθύνεται σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων και λιγότερο σε ξενοδοχειακά.
Ο μεγάλος κερδισμένος προορισμός αυτής της «φθινοπωρινής άνοιξης» του ελληνικού τουρισμού είναι η Αθήνα με 120.000 διεθνείς αφίξεις επιπλέον τον Οκτώβριο του 2019 σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν, ενώ και άλλες περιοχές εμφανίζουν μέχρι και διπλασιασμό των αφίξεων, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου βέβαια τα απόλυτα μεγέθη είναι χαμηλά (από 10.000 έως 20.000 επιπλέον τουρίστες)
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018 η Αθήνα είχε φέτος τον Οκτώβριο 50.000 περισσότερες διεθνείς αφίξεις φτάνοντας στις 563.580, η Θεσσαλονίκη 24.000 περισσότερες (στους 198.624), 11.000 περισσότερες η Ρόδος κ.λπ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο το ελληνικό ξενοδοχείο δεν είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της συγκυρίας. Ο αριθμός των ξενοδοχείων που παρέμειναν ανοικτά τον Οκτώβριο είναι ίδιος με πέρυσι σχεδόν σε όλους τους προορισμούς, ενώ έχουν λίγο καλύτερες πληρότητες, όμως με πολύ εξευτελιστικές τιμές, λόγω και των θεμάτων που προέκυψαν με την Thomas Cook. Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι κερδισμένοι είναι οι προορισμοί και οι αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως και οι προορισμοί κοντά την πρωτεύουσα. Βλέπουμε άνοδο σε Μύκονο και Σαντορίνη, γιατί τα δυο νησιά «κουμπώνουν» με τις αφίξεις στην Αθήνα, όπως επίσης επωφελούνται και προορισμοί σε απόσταση μέχρι περίπου 2 ώρες από την πρωτεύουσα, όπως είναι το Ναύπλιο, η Χαλκίδα, το Λουτράκι, η Κόρινθος, κ.λπ.
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση της σεζόν αναφερόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά για ανάκαμψη πρωτίστως της Αθήνας και δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης, προσθέτει ο κ. Τάσιος. Μια ματιά στην πορεία των εσόδων πιστοποιεί με άλλο τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς, όπως σημειώνει, η αύξηση των εσόδων προέρχεται κυρίως από χώρες εκτός Σέγκεν, όπως από τις ΗΠΑ, Καναδά Αυστραλία, Κίνα, δηλαδή από περιοχές που έχουν αυξημένη δαπάνη παραδοσιακά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2019 ήταν αυξημένες κατά 5,7%/+91 χιλ. σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 1,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η αύξηση αυτή οφείλεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές, +9,6%/+49 χιλ., ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, +35,5%/+6 χιλ. αφίξεις. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου κατά 16,6%/-5 χιλ., ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης κατά 28,9%, αλλά μόλις 328 επιβάτες. Τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο του 2019 παρουσίασαν αύξηση 3,8%/+41 χιλ. επιβάτες, καταγράφοντας 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην πλειονότητα των γεωγραφικών ενοτήτων: Δωδεκάνησα +2,3%/+7 χιλ., Κρήτη +0,7%/+3 χιλ., Κυκλάδες +17,7%/+9 χιλ. και Πελοπόννησος +15,6%/+2 χιλ. επιβάτες. Μείωση καταγράφηκε μόνο στα Ιόνια Νησιά κατά 2,9%/-4 χιλ. επιβάτες.
Επίσης άνοδο τον Οκτώβριο κατέγραψαν οι αφίξεις στα αεροδρόμια των Ρόδου (5,5%), Καρπάθου (23%), Χανίων (6,7%), Καλαμάτας (17%), Αράξου (12,7%), Κέρκυρας (2,8%), ενώ πτώση κατέγραψε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου (-1,1%), της Κω (-4%) κ.λπ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019 καταγράφηκαν 20,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 3,5%/+687 χιλ. επιβάτες.
Διασύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο
Στρατηγικό εταίρο στον τουριστικό σχεδιασμό θέλει την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Ο υφυπουργός παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Γιώργου Καρανίκα και του γενικού γραμματέα Νίκου Μπόνη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση του δείκτη του κύκλου εργασιών του Εμπορίου με τον αντίστοιχο του Τουρισμού. Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η ΕΣΕΕ θα πρέπει να έχει ρόλο στρατηγικού εταίρου στον εθνικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, η οποία πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τον εμπορικό κόσμο. Ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall) που συνδέονται με αστικές αναπλάσεις και μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και στις κοινές δράσεις προβολής προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική αγορά στις τουριστικές περιοχές.
Αναφέρθηκε στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, τονίζοντας ότι τα τοπικά προϊόντα πρέπει να αποτελούν μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Λάμπρος Καραγεώργος (Η Ναυτεμπορική)