Κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Εν όψει της υποβολής του σχεδίου του νέου νόμου στους θεσμούς, οι δύο πλευρές πραγματοποιούν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβερνητική πρόταση να περιλαμβάνει «κούρεμα» δανείων, επιδότηση δόσης αλλά και μείωση του ορίου προστασίας α' κατοικίας, βασισμένο στο λεγόμενο κυπριακό μοντέλο.
Η κυβέρνηση έστειλε στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και τις Βρυξέλλες την πρότασή της, την περασμένη Πέμπτη, προωθώντας το κυπριακό μοντέλο το οποίος προβλέπει «κούρεμα» οφειλής και επιδότηση δόσης, ενώ θα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα με τις τράπεζες και τους δανειστές, για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.   
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να έχουμε την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την α' κατοικία.                       
UBS: Το βασικό σενάριο στα «κόκκινα» δάνεια
Την ώρα των διαβουλεύσεων έκθεση της UBS βάζει ερωτηματικά στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, η οποία πάντως δεν «βλέπει» σε γενικές γραμμές τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού.
Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι θέσεις της Alpha Bank,  της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας διατηρούν καλά περιθώρια κάλυψης των απωλειών κεφαλαίων στο σενάριο της εξυγίανσης με μεταφορά NPEs σε SPV, αν και εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς  ενδέχεται να χρειαστεί νέα κεφάλαια (1,6 δισ. ευρώ), δεδομένου του οριακού κεφαλαιακού της επιπέδου και του δεύτερου υψηλότερου λόγου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης
Tην ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνει λόγο για κινδυνολογία, καταστροφολογία και δημοσιογραφική διαστρέβλωση, αναφερόμενος σε όσα έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκη, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «όλα αυτά δεν ξεκίνησαν καθόλου από κάποιες δηλώσεις του κ. Δραγασάκη. Όλα αυτά υπάρχουν στη φαντασία διαφόρων δημοσιογράφων, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν το ελεύθερο να επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης» και εκτίμησε πως ο διάλογος του κ. Δραγασάκη στο κοινοβούλιο διαστρεβλώθηκε με πολιτική σκοπιμότητα για τη δημιουργία εντυπώσεων.
«Σας λέω, λοιπόν, ότι ο κ. Δραγασάκης αυτό το οποίο έκανε στη συζήτηση εκείνη ήταν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά αντιθέτως αποτελεί έναν κοινωνικό στόχο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητώντας προσοχή στον τρόπο που διαβάζεται η συγκεκριμένη συζήτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και βουλευτών.
Σε ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις συνομιλίες των εμπλεκομένων φορέων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «με τους πιστωτές έχει υπάρξει ήδη από την περίοδο του προγράμματος μια συμφωνία για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα "κόκκινα δάνεια". Από τη μεριά μας υλοποιείται κατά γράμμα και πολλές φορές μάλιστα οι τράπεζες υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί». Τόνισε δε πως στην παρούσα φάση συζητείται το διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου εκπνέει η ισχύς του νόμου Κατσέλη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διάδοχο πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συναινέσεων των εμπλεκομένων φορέων.
ΣΕΒ: Αυξάνονται οι προκλήσεις
Στο μηνιαίο δελτίο που εξέδωσε ο ΣΕΒ τονίζεται πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν άνοδο 2,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, ύψους περίπου 2 δισ., και του δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, σημειώνεται πως η μηνιαία ροή καταθέσεων των επιχειρήσεων ήταν θετική κατά 1,2 δισ., κυρίως λόγω του κλεισίματος των βιβλίων του οικονομικού έτους. Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η σωρευτική αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώνεται σε 10 δισ., όσο περίπου και των επιχειρήσεων (9,3 δισ.).
Σημειώνεται ότι η σταθερή αύξηση των καταθέσεων το 2018, σε συνδυασμό με τον αρνητικό ρυθμό χρηματοδότησης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, οδήγησε στην μείωση της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα κάτω από το όριο των 2 δισ., σηματοδοτώντας ουσιαστικά την απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA). ¬
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2018 ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+0,3%) έπειτα από 9 μήνες αρνητικής μεταβολής.
Αντίθετα, ο ρυθμός επέκτασης της χρηματοδότησης των νοικοκυριών παρέμεινε αρνητικός (-2,8% στα στεγαστικά δάνεια και 0,8% στα καταναλωτικά).

naftemporiki.gr