Τα διλήµµατα της κάλπης ιεραρχεί ως µείζονα για την επικοινωνιακή του τακτική την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θεωρούν ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί» και επαναλαµβάνουν ότι «το παιχνίδι γυρίζει», επιδιώκοντας να πείσουν το περίπου 1 εκατοµµύριο ψηφοφόρων (550.000 αποχή και 300.000 ψήφος σε µικρά κόµµατα) του 2015 να επιστρέψει και να υποστηρίξει το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Στο Μαξίµου και στην Κουµουνδούρου φροντίζουν να υπενθυµίζουν πως οι κάλπες είναι άδειες και το διακύβευµα των εκλογών είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο των ευρωεκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόµη και µε µία µόνο ψήφο διαφορά, εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόµµα, µπορεί να συγκροτήσει ακριβώς την επόµενη ηµέρα των εκλογών κυβέρνηση, διαλύοντας τα σενάρια της ακυβερνησίας. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δύναται να σχηµατίσει µια προοδευτική κυβέρνηση και ότι προτίθεται να απευθυνθεί σε όλα τα κόµµατα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά. Εποµένως δεν εξαιρεί ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε το ΜέΡΑ25, ούτε το ΚΚΕ, για το οποίο άλλωστε έχει κάνει ειδική µνεία.
Αλαζονεία
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση χρεώνει αλαζονεία στη Νέα ∆ηµοκρατία και µιλάει για «τζούφιους δράκους» όταν ακούει την ηγεσία της να εκβιάζει µε εκλογές σε περίπτωση που η αξιωµατική αντιπολίτευση είναι πρώτο κόµµα, αλλά δεν καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναµία. Το Μαξίµου εκτιµά πως και µόνο η αναφορά σε επαναληπτικές εκλογές τον Αύγουστο υποδηλώνει µια ανησυχία της Ν∆ για το εκλογικό αποτέλεσµα -εποµένως «το παιχνίδι γυρίζει»- αλλά και µια υποκρισία, καθώς ήδη το ΚΙΝΑΛ έσπευσε να πει ότι κυβέρνηση θα υπάρξει ακόµη και αν χρειαστεί να δοθεί ψήφος ανοχής σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερτονίζουν τις τεράστιες διαφορές που έχει το πρόγραµµά του κόµµατος µε το κυβερνητικό πρόγραµµα της Νέας Δηµοκρατίας. Το πρόγραµµα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει για τη δηµιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας και προσλήψεις στο ∆ηµόσιο στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας που θα επιτρέψουν την οµαλή λειτουργία των σχολείων και τη λειτουργία των δηµόσιων νοσοκοµείων χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, υπόσχεται κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ και µείωσή του για εισοδήµατα άνω των 20.000 ευρώ. Στον αντίποδα, το πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας -λένε- έχει πολλές «γκρίζες ζώνες» αλλά και «µαύρες τρύπες» και σε µεγάλο βαθµό παραµένει κρυφό. Στην Κουµουνδούρου επικαλούνται τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το ασφαλιστικό σχέδιο της Ν∆ (µέσω ρεπορτάζ της «Αυγής»), µε βάση τις οποίες η επικουρική ασφάλιση περνά στον ιδιωτικό τοµέα, δηλαδή σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και δεν εξασφαλίζεται η συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων για 1.300.000 συνταξιούχους. Επίσης, στα «άγραφα» σηµεία του προγράµµατος της Ν∆ είναι η επταήµερη εργασία και η κατάργηση του οκταώρου, ενώ σε «ψιλά» γράµµατα είναι αποτυπωµένη η µείωση των φόρων από το 2021 και έπειτα, δηλαδή σε βάθος τετραετίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τους πολίτες να του δώσουν εντολή να κυβερνήσει για µία τετραετία χωρίς η χώρα να έχει δεσµεύσεις µε µνηµονιακά προγράµµατα και υποχρεώσεις για εφαρµογή πρόσθετων µέτρων λιτότητας. Ηδη οι θεσµοί έχουν συναινέσει στη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων από το 2020 στο 2,5%, αποδεχόµενοι τη δηµιουργία ενός εγγυητικού ταµείου, στο οποίο θα µπουν 5,5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση κατηγορεί τη Νέα ∆ηµοκρατία ότι επιθυµεί να επαναφέρει το ∆ΝΤ-φυσικό σύµµαχο το αποκάλεσε υποψήφιος βουλευτής τηςκαι να εφαρµόσει µέτρα λιτότητας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει µιλήσει για ένα πακέτο µεταρρυθµίσεων που θα εφαρµοστούν έως το τέλος του 2019, χωρίς να αποκαλύπτει τι θα εµπεριέχει αυτό το πακέτο. Υποστηρίζει πως από το 2020 θα ζητήσει από τους θεσµούς -αφού παρουσιάσει τις «µεταρρυθµίσεις»- να εγκρίνουν τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, που ήδη έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr