Το οικονομικό επιτελείο αρχίζει και υιοθετεί ακόμη αυστηρότερους «κόφτες» στα βασικά μέτρα στήριξης ώστε να υπάρξει πρώτον μια πιο σωστή στόχευση αλλά και από την άλλη να εξοικονομήσει πόρους τώρα που το χρειάζεται περισσότερο. Νέα παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας βάζει ως κριτήριο τον τζίρο των επιχειρήσεων για την ένταξη τους στον μηχανισμό των αναστολών.
Η πανδημία από την μια πλευρά θεριεύει μέρα με τη μέρα  και από την άλλη τα κρατικά ταμεία πλέον αγκομαχούν. Η πίεση πια των ταμείων αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη ενώ το οικονομικό επιτελείο περιμένει έστω ένα υποτυπώδες άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 16 Μαρτίου ως λύτρωση.
Η συζήτηση που είχε αρχίσει δειλά δειλά από τον Ιανουάριο όταν και το λιανεμπόριο λειτουργούσε για σταδιακή  απαγκίστρωση της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης έχει μείνει υποχρεωτικά στα χαρτιά καθώς το πανδημικό κύμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Με την οικονομία να βρίσκεται κλειδωμένη μονόδρομος πλέον αυτή τη στιγμή για την εξοικονόμηση των κρατικών πόρων φαίνεται πως είναι η ορθή διαχείριση των μέτρων στήριξης ώστε να είναι εφικτή και η συνέχιση τους . Η νέα παρέμβαση από το Υπουργείο Εργασίας βάζει φρένο στις ανεξέλεγκτες αναστολές από την πλευρά των πληττόμενων επιχειρήσεων και αλλάζει άρδην το τοπίο των αναστολών.
Για τον μήνα Μάρτιο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ θα μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή αλλά θα πρέπει να τηρούν μια βασική προϋπόθεση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των αναστολών. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Με αυτόν τον τρόπο για τον Μάρτιο σφίγγει περισσότερο ο κλοιός και μικραίνει κατά πολύ η περίμετρος τελικά των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς των αναστολών. Αλλάζει ουσιαστικά το πλαίσιο και πλέον οι αναστολές δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο αλλά ως κριτήριο ένταξης θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος της επιχείρησης στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σαφώς καταστρατήγηση των μέτρων ενίσχυσης από πολλές επιχειρήσεις αλλά υπήρχαν ακόμη περιθώρια για την κυβέρνηση. Τα περιθώρια όμως πλέον έχουν στενέψει. Στόχος είναι τα βασικά μέτρα στήριξης να διοχετευθούν τώρα μόνο σε αυτούς που πραγματικά πλήττονται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει πλέον την «πολυτέλεια να κάνει τα στραβά μάτια». Τα στοιχεία άλλωστε είναι ενδεικτικά στα δύο βασικά όπλα για την στήριξη της οικονομίας
Χρειάστηκε μόνο η υποχρεωτική προαναγγελία των δηλώσεων των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Φεβρουάριο όσο και των ανακλήσεων αυτών ώστε να δούμε τον αριθμό των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή να μειώνεται και το κρατικό κονδύλι να μειώνεται. Τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο το λιανεμπόριο λειτούργησε μάλιστα, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή ήταν 75.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Επίσης ενώ και τον Δεκέμβριο το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες αισθητικής λειτουργούσαν ,οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή ήταν 645.000 σχεδόν 100.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή 548.000 εργαζόμενοι χωρίς βέβαια να έχει οριστικοποιηθεί η τελική εικόνα καθώς θα υπάρξουν και κάποιοι οι οποίοι θα αποκλειστούν λόγω διπλής απασχόλησης άρα οι τελικοί δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού θα είναι ακόμη λιγότεροι. Τον Ιανουάριο το κράτος πλήρωσε σε αναστολές 306 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» αναμένεται να πληρωθούν περί τα 250  εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το κράτος εξοικονομεί αυτό τον μήνα περί τα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο και σε σχέση με τον Δεκέμβριο 75 εκατ. ευρώ. Οι αναστολές ισχύουν με προαναγγελτικό τρόπο και τον Μάρτιο όπως και οι ανακλήσεις αυτών. Και σε αυτήν την περίπτωση όταν λειτουργούσε το λιανεμπόριο υπήρξαν επιχειρήσεις που «ξέχασαν» λίγο παραπάνω να δηλώσουν την ανάκληση των αναστολών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ χρησιμοποιώντας  έτσι λίγο περισσότερο την κρατική στήριξη.
Η ίδια εικόνα και στον έκτο κύκλο της επιστρεπτεάς προκαταβολής. Ψιλότερο αποδείχθηκε το κόσκινο για αυτόν τον κύκλο της επιστρεπτέας καθώς περισσότεροι από τους μισούς από όσους έκαναν αίτηση στην πρώτη φάση της  έμειναν εκτός. Για την ακρίβεια από τις 721.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση ,τα κριτήρια πληρούν μόλις οι 286.181. Περίπου 138.461 μάλιστα από αυτές που απορρίφθηκαν παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως τον Ιανουάριο του 2020 η κρίση του κορωνοϊού δεν είχε χτυπήσει ακόμη την χώρα μας.

moneyreview.gr