Σταμάτησε οριστικά από χθες Πέμπτη (14/1), τη λειτουργία του το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που στεγάζονταν στο πασίγνωστο «πέτρινο» νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Υψηλάντου της Καρδίτσας.

Πλέον οι Καρδιτσιώτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται για τις συναλλαγές τους μόνο από το κατάστημα της ΕΤΕ που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το ιστορικό διώροφο «πέτρινο» κτίριο της ΕΤΕ κατασκευάστηκε το 1910 και είναι από τα αξιολογότερα και ελάχιστα σωζόμενα δείγματα δημοσίων κτιρίων των αρχών του 20ου αιώνα. Ανήκε αρχικά στον δικηγόρο και πολιτικό Κίμωνα Βελλίνη.

Το υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Καρδίτσα ιδρύθηκε λίγους μήνες πριν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, το 1898.

Το πετρόκτιστο κτίριο έχει νεοκλασικές επιρροές και ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή. Η βάση του από σειρές καμπύλα επεξεργασμένων λίθων, φέρει παραστάδες και γωνίες από λαξευτούς ορθογώνιους λίθους και ενδιάμεσα τμήματα από εξαγωνικούς. Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του είναι τα μονολιθικά μαρμάρινα φουρούσια, τα σιδερένια κιγκλιδώματα και οι καπνοδόχοι της σκεπής.

Το ισόγειο, με την ευρύχωρη κεντρική σάλα, χρησίμευε ως χώρος τραπεζικών συναλλαγών και ο όροφος ως κατοικία του Διευθυντή με ξεχωριστή είσοδο.

Να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα (12 Φεβρουαρίου η πιθανότερη ημερομηνία), κλείνει και το Υποκατάστημα της ΕΤΕ στον Παλαμά όπως σχετικά σας είχε ενημερώσει το KarditsaLive.Net στις 12 Νοεμβρίου 2020.

Έτσι, η Εθνική Τράπεζα θα λειτουργεί πλέον στο Νομό Καρδίτσας δυο καταστήματα, στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.

Κ.Φ. karditsaLive.Net