Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όσον αφορά τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας, ειδικότερα στις περιοχές που εμφανίζονται πιο επιβαρυμένες από άλλες.   
Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «χάρη στην προσπάθεια όλων των Ελλήνων, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό καθημερινών  θανάτων,  σε επίπεδο πτώσης λεωφορείου από γκρεμό, αντί για πτώσης αεροπλάνου όπως είδαμε πριν λίγο καιρό».
Ενώ, όπως είπε, αυτό το γεγονός είναι επιτυχία, επεσήμανε παράλληλα ότι μετά βίας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό, ενώ σημείωσε ότι  οποιαδήποτε αύξηση των διασωληνωμένων από εδώ και πέρα, θα σήμαινε «τραγωδία» που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
«Ο στόχος είναι να μειώσουμε τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Αν έχουμε την οδηγία ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, ή δε μας ενδιαφέρει ότι ενδεχομένως αύριο θα βρεθούμε στις ΜΕΘ και θα πούμε παραδείγματος χάριν ότι θα μπαίνει μόνο όποιος είναι κάτω των 50 - 55 ετών, αν αντέχουμε ως κοινωνία μια τέτοια απόφαση επειδή δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό μας, θα είναι απόφαση της κοινωνίας, όχι των γιατρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι κανείς δεν έχει διάθεση να έχει ανθρώπους έκτος εκπαίδευσης ή εκτός εργασίας. Αν ως κοινωνία, είπε, αποδεχτούμε το τίμημα της μη τήρησης των μέτρων επειδή έχουμε κουραστεί, είναι απόφαση της κοινωνίας.
«Εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής απόφαση, ούτε παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις ποιος θα κλείσει και για ποσό. Λέμε μόνο τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές.  Όσοι εισηγούμασταν αυστηρότερα μετρά ήμασταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, αλλά όσο εφαρμόσαμε  αντιδημοφιλείς πρακτικές στην πρώτη φάση, είχαμε καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά», ξεκαθάρισε.
Συμπλήρωσε επίσης ότι η εποχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι  ευνοεί τις λοιμώξεις  ακόμη περισσότερο,  προσθέτοντας ότι η πτώση των κρουσμάτων δεν θα γίνει γρήγορα.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα  επιφυλακτικός και ως προς το άνοιγμα των σχολείων πριν από την κατάλληλη στιγμή, ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές.
Τόνισε δε ότι στη Βρετανία το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία. Επεσήμανε ακόμη ότι οι έρευνες σχετικά με τη διάδοση του ιού εντός σχολείων παραμένουν αντικρουόμενες. «Ας μην είμαστε δογματικοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

naftemporiki.gr