Εντός της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη των τριών υπουργικών αποφάσεων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των Σκουριών, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτές τις τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η εταιρεία εναντίον των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση της επένδυσης.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται ένα ακόμη εμπόδιο για την υλοποίηση και σταδιακή ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου της θυγατρικής της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές για περισσότερα από δύο χρόνια, που πρακτικά είχε οδηγήσει στην τυπική συντήρηση και φροντίδα των υποδομών με το μίνιμουμ σε αριθμό προσωπικό. Δηλαδή, ενώ αρχικά εργάζονταν στον Σκουριές 550 άτομα, με το πάγωμα των δραστηριοτήτων ο αριθμός των εργαζομένων είχε διαμορφωθεί στα 25 άτομα. Από τον αρχικό προϋπολογισμό των 75 εκατ. ευρώ για τις Σκουριές το κεφάλαιο προς επένδυση είχε κατέλθει στα 5-8 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται από ανθρώπους του χώρου η υπογραφή της αδειοδότησης θα ενεργοποιήσει το εργοτάξιο στις Σκουριές οδηγώντας στην ολοκλήρωση της κατασκευής του προς το τέλος του 2020, ανοίγοντας τον δρόμο για την καθετοποίηση της επένδυσης.
Έντονη κριτική
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από την πλευρά του υπουργείου «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της λειτούργησε σταθερά ως εμπόδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις 3 αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ (1531, 1532 και 1533), που κάνουν αποδεκτές στο σύνολό τους 3 αιτήσεις ακύρωσης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός εναντίον του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαιώνουν την κριτική που ασκήθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για την υπόθεση των Σκουριών. Μια στάση αρνητική για την επένδυση, αλλά και τους εργαζομένους της στην επιχείρηση και την ευρύτερη περιοχή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη νέα του ηγεσία θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες». 
Το χρονικό
Η «Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Νοέμβριο του 2017 και ζητούσε νομική προστασία έναντι της άρνησης του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών «ρουτίνας», όπως τις χαρακτήριζε η εταιρεία, ύστερα από αιτήσεις της που είχαν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ το 2016 και το 2017. Οι αιτήσεις ακύρωσης αφορούσαν παράλειψη της διοίκησης να χορηγήσει διετή παράταση ισχύος της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της «Μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών», παράλειψη της διοίκησης να χορηγήσει συμπληρωματική-τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της «Μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών» και παράλειψη της διοίκησης στη χορήγηση ετήσιας παράτασης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των «Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών Εξυπηρέτησης Σκουριών».

Λέττα Καλαμαρά (Η Ναυτεμπορική)