Μπορεί η χώρα να βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά οι πολίτες και οι αρχές καλούνται να δίνουν καθημερινά «εξετάσεις» για να διατηρηθεί το κεκτημένο των θετικών επιδόσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι εικόνες με τις ουρές έξω από μπαρ που διέθεταν ποτά take-away, αλλά και τον συνωστισμό σε πλατείες, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, γεννούν νέα εστία προβληματισμού και ανησυχίας για τις υγειονομικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς ξημερώματα της Τετάρτης περίπου 400 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στη συγκεκριμένη πλατεία στην Αγία Παρασκευή με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να τους κάνουν σύσταση να διαλυθούν. Τότε νεαροί κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών εκτοξεύοντας προς το μέρος τους αντικείμενα.
Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν και χθες το βράδυ στην ίδια πλατεία, παρά την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας ότι η πλατεία θα μείνει κλειστή από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί και μέχρι νεωτέρας. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωθέντες αποχώρησαν περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα.
«Όσα διαδραματίστηκαν τις δυο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας, και, κυρίως, αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων» σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
«Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Την Τρίτη, επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού. Ως εκ τούτου η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα» πρόσθεσε.
Απηύθυνε επίσης κάλεσμα σε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι «οι ανάγκες σωματικής άσκησης, εκτόνωσης, μετακίνησης, ακόμα και συνάντησης με οικείους και φίλους, επιβάλλεται για λόγους Δημόσιας Υγείας να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί και βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής των έμπειρων λοιμωξιολόγων και οι οποίοι συστήνουν την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, συγκεντρώσεων και συγχρωτισμού».
«Ο ιός είναι ακόμα εδώ. Ο κίνδυνος τεράστιος. Η βούλησή μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ξεκάθαρη» τόνισε και προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου και εφόσον συνεχιστούν τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις».

naftemporiki.gr