Στην είσπραξη ποσού 10 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία, δηλαδή την υποχρέωση της εταιρείας για αποστολή και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή αλληλογραφίας, στηρίχθηκε τον Φεβρουάριο η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, των περίπου 6.000 υπαλλήλων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). H πληρωμή της μισθοδοσίας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα θα γίνει κανονικά σήμερα, καθώς με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά καταβάλλονται στον οργανισμό 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο παροχής της καθολικής υπηρεσίας.
Η παρέμβαση του κ. Παππά λύνει προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα ΕΛΤΑ και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΤ, ώστε να αποδεχθούν το σχέδιο εξυγίανσης που έχει εκπονηθεί.
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ αντιδρούν με το μοντέλο της εθελουσίας και την καταβολή του 65% του μισθού κάθε υπαλλήλου μέχρι τη στιγμή που θα βγει σε σύνταξη. Αντιδρούν, επίσης, στο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ ανά την Ελλάδα. Η προώθηση, όμως, του σχεδίου εξυγίανσης των ΕΛΤΑ θεωρείται μονόδρομος από τη διοίκηση, καθώς η εταιρεία παρουσιάζει σε μηνιαία βάση ζημίες περί τα 7-8 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα είχε ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή, η οποία ενέκρινε 30 εκατ. ευρώ ως μέρος της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2016 και 2017, χαρακτηρίζοντάς τα ως ΥΓΟΣ. Από αυτά, τα 15 εκατ. ευρώ που αφορούσαν το 2016 εκταμιεύτηκαν πριν από μερικό διάστημα και αναμένονται 15 εκατ. για το 2017.
Ωστόσο, η διεκδίκηση των ΕΛΤΑ από την καθολική υπηρεσία φτάνει τα 40 με 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Για την καθολική υπηρεσία τα ΕΛΤΑ έχουν λάβει 45 εκατ. για τα έτη 2013-2015, αν και οι αξιώσεις τους είναι μεγαλύτερες, καθώς η ΕΕΤΤ επαλήθευσε το καθαρό κόστος της καθολικής υπηρεσίας για την περίοδο αυτή στα 127,9 εκατ. ευρώ.

Φάνης Ζώης (Η Ναυτεμπορική)