«Ανάσα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν τα μέτρα για τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε χθες η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε τα εκκαθαριστικά του 2020 να βασιστούν στο προηγούμενο καθεστώς και στις μέχρι πρότινος αντικειμενικές αξίες.
Κι αυτό, διότι λήφθηκε η απόφαση για παράταση της εκτιμητικής άσκησης, η οποία αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος των νέων αντικειμενικών αξιών.
Έτσι, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ – αν όλα πάνε καλά – το επόμενο έτος, δηλαδή το 2021. Αντίθετα, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2020 θα καθοριστούν με βάση τα δεδομένα του 2019.
Η παράταση στις αντικειμενικές αξίες
Την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η συγκεκριμένη κίνηση ενισχύει τα σενάρια για προσωρινή αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου 2020 η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές ακινήτων πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

(in.gr)