Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, «παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων, Μάθιου Πάλμερ.
Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα, είπε ο Μάθιου Πάλμερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας.
«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», συνέχισε, εγκωμιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, την οποία χαρακτήρισε «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο Μάθιου Πάλμερ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία και είπε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.
Aναδίπλωση από ΠΓΔΜ
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχώρησε σε αναδίπλωση προχώρησε, στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί πιθανότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» -όπως είπε- γλώσσας σε ελληνικά σχολεία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των Σκοπίων επεσήμανε πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάθε της ενέργεια ή δήλωση γίνεται με καλή πίστη, σε αυτό το πλαίσιο.
Σημείωσε επίσης ότι, ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., κατανοεί ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών για κανένα ζήτημα.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρατήρησε ότι βάσει του άρθρου 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεσμεύεται να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία δικαιωμάτων προσώπων τα οποία δεν είναι πολίτες της.
«Βάσει αυτού του σκεπτικού, γίνεται κατανοητό ότι οι πολιτικές οι οποίες αφορούν τη γλώσσα στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών», συμπλήρωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

naftemporiki.gr