Την κατηγορηματική αντίθεσή του σε σημεία της συνταγματικής αναθεώρησης, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα μεταβολής του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος την κληρικών, εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Μετά και τις έντονες αντιδράσεις εντός της ελλαδικής Εκκλησίας από μεγάλη μερίδα κληρικών, καθώς και το ηχηρό «όχι» της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Φανάρι με επίσημη ανακοίνωσή του διαφωνεί με την «ιερή συμφωνία» Τσίπρα – Ιερωνύμου, κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο εγχείρημα του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου.
Από την πρώτη στιγμή το Φανάρι είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις «υπόγειες» κινήσεις Τσίπρα – Ιερωνύμου, με την κυβέρνηση να επιχειρεί εκ των υστέρων να αμβλύνει τις όποιες διαφωνίες με επισκέψεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στην Τουρκία προκειμένου να ενημερώσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Μάλιστα, για την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος είχε εκφράσει εγγράφως προς τον πρωθυπουργό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το καλοκαίρι του 2017, με δισέλιδη επιστολή του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σημερινό ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαφωνεί κάθετα με τη «θρησκευτικά ουδέτερη» ελληνική πολιτεία που ετοιμάζεται να αποτυπωθεί στο άρθρο 3 του Συντάγματος. Οι ενστάσεις εκφράζονται γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αποδυναμωθεί η «θεσμική θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Νομικού Προσώπου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου».
Την ίδια στιγμή, το Φανάρι πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα επέλθει «η αποβολή της εκκλησίας» από τη δημόσια ζωή και ως εκ τούτου θα καταργηθούν οι θρησκευτικές εορτές, το περιεχόμενο και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, ενώ θα αφαιρεθούν τα ιερά σύμβολα από το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών.
Παράλληλα, πιστεύει ότι θα οδηγήσει στη μεταβολή του συνόλου του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που καθορίζει τα εκκλησιαστικά καθεστώτα στην Κρήτη, στα Δωδεκάννησα και την «Πατριαρχική Εξαρχία» της Πάτμου.
Αναφορικά δε με το μείζον ζήτημα της μεταβολής του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, το Φανάρι κάνει λόγο για «παραμονή αυτών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και για διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου», χαρακτηρίζοντας την προτεινόμενη ρύθμιση «δυσμενή μεταβολή».

(in.gr)