Με την σημερινή αλλαγή του χάρτη και συγκεκριμένη την ανακατάταξη πολλών περιοχών όσον αφορά τα επίπεδα επικινδυνότητας ξεκινά μία κρίσιμη περίοδος για τη χώρα μας.
Η πορεία του κοροναϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες και η τήρηση ή όχι των μέτρων θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Βέβαια όπως είχε πει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπάρχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα των ειδικών πριν το lockdown, το οποίο μαζί με το κλείσιμο των σχολείων θα αποτελούν την ύστατη λύση.
Την ίδια ώρα παρά το γεγονός πως τα χτεσινά κρούσματα ήταν μειωμένα (790), οι καθημερινές διαγνώσεις παραμένουν στα ύψη.
Επίσης ο ιός συνεχίζει να «χτυπά» αλύπητα Αττική και Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά.
Η ημέρα που θα κριθούν όλα για τον κοροναϊό
Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, η κρίσιμη μέρα θα είναι η μεθεπόμενη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, όπου οι ειδικοί θα καθίσουν στο τραπέζι ώστε να επανεξετάσουν τα δεδομένα και να δουν αν τα τελευταία μέτρα αποδίδουν.
Η 9η Νοεμβρίου θεωρείται μία καλή ημερομηνία ώστε να υπάρχει μία πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα για τις περιοχές που έχουν μπει στο πορτοκαλί και στο κόκκινο επίπεδο.
Στις επόμενες 14 μέρες από την εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι επιστήμονες θα μελετήσουν τα στατιστικά δεδομένα κι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση:
·Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού ή ακόμη και εκτός Ελλάδας
· Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 21:00
· Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών
Στο τραπέζι το απαγορευτικό στις μετακινήσεις σε περιοχές που είναι στο επίπεδο 3
Ειδικότερα  παρ΄ότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο.
Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.
Η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιδείξουν πειθαρχία, δεδομένης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις.
Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών.
Το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε προληπτικά και προστατευτικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φυσικά θα προστάτευε φυσικά το ΕΣΥ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι να μην φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας.
Τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα 2.000 κρούσματα την ημέρα
«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κοροναϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».
Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία.
Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό.
Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελέχθη η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις.
Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.

(in.gr)