Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει το «Ούρουτς Ρέις» για σεισμικές έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.
Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα, που μαζί με την Κύπρο έθεσαν τις εξελίξεις στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπως και το θέμα των παράνομων ενεργειών της γείτονος στα Βαρώσια.
Από το απόγευμα της Δευτέρας, το «Ούρουτς Ρέις» βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τοποθετήθηκε περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η πρώτη κίνηση της Τουρκίας είναι να μην προσεγγίσει τόσο κοντά, δηλαδή στα 6,5 ναυτικά μίλια.
Η Άγκυρα επέλεξε να τορπιλίσει την προοπτική διερευνητικών συνομιλιών με την έκδοση νέας NAVTEX, για την πραγματοποίηση ερευνών από το «Ούρουτς Ρέις».
Η νέα οδηγία εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και αναφέρει πως το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινείται από σήμερα (Δευτέρα) και για τις επόμενες δέκα ημέρες σε περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σχεδόν εφαπτομενικά στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.
«Η Τουρκία αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις» αναφέρει to ελληνικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΕΡΤ