Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών και στη φορολογία ακινήτων από το 2020 επιβεβαίωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, συνδέοντας τη μείωση αυτή με τις επιπτώσεις που θα έχουν στο ύψος των φορολογητέων αξιών των ακινήτων η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και η ταυτόχρονη επέκτασή τους σε περιοχές που σήμερα εξαιρούνται.
Παράλληλα, έκλεισε το παράθυρο για νέα διαδικασία αυτόματης περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, προφανώς λόγω των αντιρρήσεων που εκφράζουν οι θεσμοί για οποιαδήποτε ρύθμιση.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι υποβλήθηκε στην Κομισιόν και έγινε αποδεκτό σχέδιο για τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το ύψος των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην επιβολή πράσινου φόρου για λόγους κλιματικής αλλαγής σε αερομεταφορές και ναυτιλία, θέμα που συζητήθηκε στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος:
1) Έως τον Μάιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιαμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, η οποία περιλαμβάνει:
α) την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ανά τ.μ. και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών ζώνης, ώστε να προκύπτουν φορολογητέες αξίες ακινήτων κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς,
β) την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης σε περιοχές που σήμερα εξαιρούνται.
2) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών και ανάλογα με το μέγεθος των μεταβολών που θα σημειωθούν στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα ακολουθήσουν τροποποιήσεις στις βασικές παραμέτρους υπολογισμού των φόρων που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Δηλαδή, θα γίνουν παρεμβάσεις στις φορολογικές κλίμακες με βάση τις οποίες προσδιορίζονται ο κύριος ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι κεφαλαίου, δηλαδή οι φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων.
Από τα όσα διευκρίνισε η ίδια κυβερνητική πηγή, προκύπτει ουσιαστικά ότι οι παρεμβάσεις στις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία ακινήτων θα έχουν ως στόχους:
α) την αποτροπή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όσες περιοχές της χώρας οι αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων,
β) τη μείωση των επιβαρύνσεων σε όσες περιοχές θα προκύψουν μικρές αυξήσεις, μηδενικές μεταβολές ή μειώσεις φορολογητέων αξιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογία ακινήτων θα θέτουν ως προτεραιότητα τη μη μεταβολή ή ακόμη και τη μείωση των επιβαρύνσεων για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
Οι παρεμβάσεις
Οι αναφορές αυτές του κυβερνητικού παράγοντα επιβεβαιώνουν τα όσα είχε επισημάνει η «Ν» στις 18/10 περί προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε μειώσεις συντελεστών στη φορολογία ακινήτων αλλά και σε αυξήσεις των αφορολόγητων ορίων για μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, προκειμένου να εξουδετερώσει πλήρως τις αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων που μπορούν να προκύψουν από τις επικείμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των πραγματικών αξιών των ακινήτων.
Προκειμένου οι αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να μην οδηγήσουν σε άνοδο των φορολογικών επιβαρύνσεων, σχεδιάζονται παρεμβάσεις εξομάλυνσης. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν τη μορφή αυξήσεων σε υφιστάμενα αφορολόγητα όρια, τροποποιήσεων σε υφιστάμενα φορολογικά κλιμάκια και μειώσεων σε φορολογικούς συντελεστές. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν, στις κλίμακες υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς επίσης και στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.
Σχέδιο για τα χρέη του Δημοσίου
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο για τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το ύψος των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 2,3 δισ. ευρώ. Το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει γίνει αποδεκτό, οπότε απομένει πλέον η εφαρμογή του. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η αποτροπή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε η σταδιακή αποπληρωμή των ήδη υφιστάμενων υποχρεώσεων να οδηγήσει τελικά στον σημαντικό περιορισμό και εν τέλει στον μηδενισμό του υπάρχοντος ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
«Καμία πρόθεση»
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προτίθεται να νομοθετήσει καμία νέα διαδικασία αυτόματης περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Τέθηκε έτσι οριστικό τέλος στη φημολογία για σχεδιασμό νέων διατάξεων που θα επιτρέπουν την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών με συνοπτικές διαδικασίες αυτόματου προσδιορισμού πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως γινόταν συχνά κατά το παρελθόν.
Ο πράσινος φόρος
Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα ανέφερε η ίδια αρμόδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην επιβολή πράσινου φόρου για λόγους κλιματικής αλλαγής σε αερομεταφορές και ναυτιλία.
Το θέμα ήταν πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, η οποία ασχολήθηκε με το πώς ακριβώς θα συμβάλουν τα κράτη στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Γιάννης Παλαιτσάκης (Η Ναυτεμπορική)