Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προκαλεί ήδη αναταραχή. Την Κυριακή το απόγευμα, ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, χαρακτήρισε τον ρωσικό ορό ως «συμπληρωματικό εμβόλιο», λέγοντας ότι η ΕΕ δεν είχε «απολύτως καμία ανάγκη».
Αυτό θα προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου: «Αναρωτιόμαστε για τα συμφέροντα που αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται. Εκείνα των φαρμακευτικών εταιρειών ή εκείνα των Ευρωπαίων πολιτών;», διερωτήθη ο Βλαντιμίρ Πουτίν, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος θα εμβολιαζόταν την Τρίτη. Οι κατασκευαστές του Sputnik V έχουν καταδικάσει ένα «νέο μεροληπτικό σχόλιο», λέγοντας ότι το προϊόν τους είναι 91,6% αποτελεσματικό έναντι συμπτωματικών μορφών της Covid-19, σύμφωνα με κλινικές μελέτες.
Σε αντίθετη γραμμή η Άνγκελα Μέρκελ
Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται μια γραμμή σε αντίθεση με εκείνη του κ. Μπρετόν. Η Καγκελάριος είπε ότι ήταν έτοιμη να παραδώσει ρωσικά εμβόλια μέσω κοινής ευρωπαϊκής παραγγελίας. Διευκρίνισε την περασμένη Παρασκευή ότι, αν υπήρχε ένα εμπόδιο, «η Γερμανία πρέπει να ενεργήσει μόνη της».
«Η Άνγκελα Μέρκελ ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του Σπούτνικ V», επισημαίνει ο Πολ Μορίς, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ειδικός στη γερμανική εσωτερική πολιτική. «Είναι πολύ πραγματίστρια. Μπορεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην υπόθεση Ναβάλνι ή στην υπόθεση της Ουκρανίας, όμως βλέπει το ρωσικό εμβόλιο ως μία από τις λύσεις.»
Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσπαθεί να σχεδιάσει την έξοδο από την κρίση, αφού μόλις ανακοίνωσε την παράταση των περιορισμών υγείας. Ωστόσο, «ένα μέρος του πληθυσμού των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης θεωρεί τη Ρωσία ως οικονομική, πολιτιστική αλλά και επιστημονική δύναμη», συνεχίζει ο Μορίς. Αυτοί είναι άνθρωποι εμβολιάστηκαν με σοβιετικά εμβόλια. Τους εμπιστεύονται.».
Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με την Ρωσία για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V. Ομοίως και η Περιφέρεια της Ρώμης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εξακριβωθεί με επιστημονική αξιολόγηση, στο νοσοκομείο λοιμωδών Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της ιταλικής πρωτεύουσας, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, «Sputnik V».
Από τις 4 Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διεξάγει διαδικασία έγκρισης για το εμβόλιο Sputnik V. Η Ρωσία - η οποία έχει δεσμεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ έως τον Ιούνιο - έχει ήδη κατηγορήσει ότι θα αποσύρει την υπόθεση και αρκετές χώρες ανέλαβαν το προβάδισμα, χωρίς να περιμένουν τη συμφωνία του ΕΜΑ.
Η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία έχουν παραγγείλει ήδη εμβόλια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιγκόρ Μάτοβιτς πήγε να παραλάβει την πρώτη παράδοση των εμβολίων Sputnik Vστο αεροδρόμιο Kosice στα ανατολικά της χώρας. Μια παράδοση που πυροδότησε μια σοβαρή πολιτική κρίση για τον κυβερνώντα συνασπισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro